Edició 2256

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 28 de setembre del 2024
Edició 2256

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 28 de setembre del 2024

Menor anuncia la creació d’un servei d’atenció a víctimes de ciberviolència masclista a principis de l’any que ve

La consellera vol impulsar un pacte nacional contra els discursos d'odi i un pla integral contra els extremismes

|

- Publicitat -

La consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor, ha anunciat aquest divendres que a principis de l’any que ve es crearà un servei d’atenció a víctimes de ciberviolència masclista, especialment adreçat a joves. En la primera compareixença en la comissió d’Igualtat i Feminisme al Parlament, Menor ha detallat que es tractarà d’un “servei propi d’atenció directa” en el qual s’oferirà a les víctimes suport legal i psicològic i que també en formaran part enginyers. D’altra banda, Menor ha manifestat la voluntat d’impulsar un pacte nacional contra els discursos d’odi i un pla integral contra els extremismes que estableixi “sistemes d’alerta” davant possibles radicalitzacions i poder “anticipar qualsevol forma d’injustícia”, ha dit.

Publicitat

Menor també ha apostat per “revisar, impulsar, actualitzar i desenvolupar” el pla nacional contra la violència masclista per fer que sigui un “instrument útil” que impulsi “amb la màxima celeritat possible respostes col·lectives i estables en el temps” i que “superi les disfuncions i carències del sistema”. L’objectiu, ha explicat, és que quedi palesa la “voluntat” de tots els actors per establir un “marc permanent que abordi totes les formes de violència”. “La violència masclista és la manifestació més violenta del sistema patriarcal”, ha remarcat la consellera, que anteriorment havia subratllat que les xifres de violència masclista són “molt preocupants”.

La consellera també ha manifestat que actuaran en “clau abolicionista” contra la violència sexual i reproductiva, en les quals ha inclòs la gestació subrogada, la mutilació genital femenina i l’explotació sexual. “Esclavitzen dones en situació de precarietat”, ha remarcat. També ha dit que treballaran en l’equitat del treball productiu i reproductiu, en donar visibilitat al lideratge femení en l’àmbit professional i en fer front a la precarització del treball de les dones, entre d’altres.

Per fer front a la desigualtat, Menor ha apuntat que la “coeducació és l’eina més potent” per “trencar estereotips i promoció de nous models de masculinitats i feminitats”. També ha apostat per “repensar” l’Institut Català de les Dones perquè sigui un “veritable espai de formació, especialització, coneixement i investigació” en matèria de polítiques públiques feministes.

LGTBI

Menor ha defensat “impulsar i promocionar” la diversitat sexual, afectiva i de gènere, així com “protegir i ampliar” els drets LGTBI i lluitar contra l’homofòbia, bifòbia i transfòbia. La consellera també ha afirmat que treballaran per fer un pla específic per a gent gran LGTBI perquè puguin “viure amb plenitud la seva orientació sexual”.

La consellera també s’ha marcat com a objectiu modificar la llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. “La societat ha seguit avançant i l’hem d’actualitzar”, ha assegurat.

Discursos d’odi i extremismes

Menor també ha apostat per “reforçar el desplegament” de la llei d’igualtat de tracte i no-discriminació i ha dit que vol impulsar un pacte nacional contra els discursos d’odi. “Pot servir per respectar les institucions, la democràcia i el dret i dignitat de totes les persones”, ha apuntat. També ha defensat impulsar un pla integral contra els extremismes per “establir un sistema d’alerta davant possibles radicalitzacions”. “No podem ser tolerants amb els intolerants”, ha reivindicat. L’objectiu del pla, ha dit, és ser “proactius en la identificació” de “qualsevol forma d’injustícia”.

En referència a la migració, la consellera ha remarcat que “la diversitat no s’ha de veure com un problema”. “Necessitem talent”, ha afegit.

Rèpliques dels grups

La diputada de Junts, Àngels Planas, ha denunciat la “situació crítica” d’enguany per les violències masclistes i ha reivindicat que cal abordar aquest “problema estructural” des dels “diferents àmbits”, tot tenint en compte la “diversitat de totes les formes de violència masclista”. Planas també ha defensat que cal “contrarestar certes visions religioses i culturals masclistes pel que fa als valors de la Catalunya actual”.

La diputada d’ERC Tània Verge, exconsellera d’Igualtat i Feminismes, ha celebrat la continuïtat d’algunes de les polítiques impulsades per l’anterior govern i ha demanat que ara el “consolidi” el departament. “Els hem deixat bons fonaments”, ha subratllat Verge, que ha remarcat que caldrà veure “si el discurs es tradueix de manera efectiva en matèria de pla de govern”.

Per la seva banda, la diputada del PP Belén Pajares ha afirmat que la “política més eficient per a les dones és que les lleis estiguin ben fetes” i ha acusat el PSOE i Podem de fer “lleis que han estat lesives per a les dones”, tot citant la llei del ‘només sí és sí’, la llei trans i la de paritat. Pajares també ha rebutjat qualsevol mesura que “suposi l’exclusió dels homes” i ha remarcat que “no totes les dones són víctimes”.

La representant de Vox Mónica Lora ha dit que el departament d’Igualtat i Feminisme “només serveix per mantenir xiringuitos” i ha dit a la consellera que “si vol ser útil” ha de “tancar” el departament. “Han convertit el drama de les dones que pateixen violència en un negoci”, ha afirmat.

L’eurodiputada dels comuns Susana Segovia ha indicat que la prevenció és una “assignatura pendent” a través de l’educació sexoafectiva a escoles i instituts. “S’ha de prioritzar”, ha dit. Segovia també ha defensat que cal reforçar la protecció de les víctimes de violència masclista i formar els treballadors públics en matèria de gènere.

Finalment, la representant de la CUP Pilar Castillejo ha criticat que el discurs de Menor ha estat “ple de tòpics” i que no ha quedat clar “què vol fer”. Castillejo també ha lamentat “la pèrdua del pluralisme en el nom del departament”, que, ha dit, reflectia la pluralitat del moviment. Castillejo també ha reclamat garantir el dret a l’avortament a través de la xarxa pública arreu del territori.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut