Les patrulles conjuntes motoritzades de la Policia Local de Mataró i els Mossos d’Esquadra han fet el darrer any 242 detencions en el marc dels dispositius ‘Guilles’ que es van implantar el gener. De les dades policials es desprèn que en un 44% dels casos es tracta de persones amb requeriments judicials o policials pendents i, per tant, associades a la multireincidència. Les dades s’han explicat de la mà de l’Ajuntament, que defuig de la proposta de Junts al Maresme d’expulsar del país els multireincidents en situació irregular arran dels fets de Calella. La regidora de Seguretat, Núria Moreno, diu que això “és criminalitzar” un col·lectiu i suposa “fer passes més enllà” que, diu, no correspon als ajuntaments.
Sobre aquesta qüestió també n’ha parlat l’alcalde de la ciutat, David Bote, durant una trobada amb periodistes a la Federació Catalana de Municipis. Bote ha evitat també la polèmica i demana “aplicar la llei” i que els processos d’expulsió sigui en aquells casos que es compleixin els requisits necessaris.
Bote entén que per millorar la seguretat cal seguir exercint “pressió policial” i “acció legislativa” perquè els delinqüents multireincidents acabin ingressant a presó. En aquest sentit, creu que la petició dels alcaldes de Junts coincideix, en part, amb el que es reclama des d’altres altaveus: canvis legals i més policia.
Un delinqüent jove, oportunista i que malviu a la ciutat
Durant la presentació de les dades de la situació que es viu a Mataró, l’inspector en cap dels Mossos a la ciutat, Josep M. Cavallé, explica que el delinqüent multireincient habitual a Mataró i al conjunt de la regió metropolitana és el d’una persona “jove, oportunista i que malviu a la ciutat”.
Cavallé ha explicat que els dispositius conjunts amb la Policia Local han permès tenir una presència policial “molt activa” en les zones més calentes de la ciutat. L’objectiu de la policia, detalla, són principalment aquells individus que utilitzen la violència per actuar, però assegura que en cap cas la situació és comparable amb la que viu Calella les darreres setmanes.
Amb tot, Cavallé creu que si aquestes persones estiguessin “fora de circulació”, tant la policia com la ciutadania ho notarien en positiu. Els principals delictes que cometen aquest tipus de delinqüents són, segons les dades policials, el furt, el robatori en domicilis i els robatoris amb violència i intimidació.
Durant el primer any de funcionament de les patrulles conjuntes també s’han aixecat gairebé 1.500 actes de comís per incompliment de la Llei de Seguretat Ciutadana, el 90 % de les quals han estat per tinença o consum de substàncies estupefaents a l’espai públic i el 10 % restant per tinença d’objectes considerats perillosos.
El sotscap de la Policia Local de Mataró, Xavier Santajuliana, fa un balanç positiu de les unitats ‘Guilles’ perquè la relació estable de cooperació amb Mossos els fa “sumar experteses” i “enfocar un treball fort i especialitzat” per millorar la situació de la seguretat a la ciutat.