Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Mascort, sobre portar aigua amb vaixells de Tarragona: “Si el meu veí té un problema i el puc ajudar no ho dubtaria”

Avisa que en la situació actual no s'haurien d’instal·lar pistes de patinatge sobre gel, "encara que consumeixin menys"

|

- Publicitat -

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha tornat a defensar l’estratègia de portar aigua amb vaixells en cas que sigui necessari i fer-ho des d’on calgui, fins hi tot Tarragona. “Si el me veí té un problema i jo el puc ajudar no dubtaria”, ha etzibat Mascort. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio en què també ha criticat les pistes de patinatge sobre gel d’alguns municipis. Ha lamentat que alguns alacaldes argumentin que ara “gasten menys” que anys enrere, i ha insistit en què “no se n’haurien d’instal·lar, per responsabilitat i pedagogia”. Sobre l’entrada en emergència, ha dit que els embassaments es mantenen en el 16% i ha reiterat que confia en l’esforç ciutadà per allargar les reserves.

Publicitat

David Mascort ha explicat que qualsevol mesura que el Govern pugui aplicar per fer arribar aigua de boca a les llars “serà bona”. Preguntat sobre les crítiques que la proposta ha suscitat a Tarragona, ha defensat que no es tracta d’una reforma estructural de les conques, sinó de donar suport a zones que ho necessiten. “Jo he estat alcalde del meu poble molts anys, i si el meu veí té un problema i el puc ajudar no ho dubtaria”, ha assegurat.

El conseller també s’ha referit a les pistes de patinatge sobre gel que algunes poblacions col·loquen coincidint amb l’arribada del Nadal. Ha lamentat que alguns alcaldes hagin argumentat que mantenen aquests elements perquè es tracta de propostes que incorporen innovacions tecnològiques que permeten reduir el consum. “Ho sento però en la situació en què estem en algunes zones del país, ni que sigui per imatge, no haurien de fer pistes de gel, encara que consumeixin poca aigua, és una qüestió de responsabilitat i pedagogia”, ha valorat. En aquest sentit ha afegit que no li sembla correcte que una ciutat de les conques més afectades per la sequera i que potser entrarà en emergència en els propers mesos digui que farà una pista de gel perquè consumirà menys aigua i ja estarà estalviant: “No em sembla un missatge correcte”, ha dit.

Neu artificial

També ha parlar de les crítiques de la Plataforma stop jocs olímpics d’hivern a l’obertura de les estacions d’esquí del Govern durant el pont de la Puríssima. Ha reconegut que la imatge dels canons de neu artificial “no és bona”, però ha advertit que aquestes instal·lacions es troben en unitats que no tenen restriccions. A banda, ha recordat que l’aigua que s’usa per fer neu no es pot fer servir per a ús de boca. “És aigua del desgel que les estacions posen en bases i que reutilitzen l’any següent per fer neu”, ha detallat. Alhora, ha dit que es tracta d’aigua que no competeix amb la que s’està demanant que s’estalveï a Barcelona. “Posem les coses en proporció”, ha insistit. Així mateix, ha afegit que les estacions de la Generalitat consumeixen un 40% menys d’aigua que l’any 2018, perquè han aplicat mesures i nous sistemes per estalviar aquest recurs.

Et pot interessar  La Cimera Social de l'Aigua alerta que la sequera no ha acabat i critica els plans del Govern: "Exigim transparència"

En un altre ordre de coses, Mascort ha lamentat que algunes poblacions tinguin xarxes en baixa amb una eficiència del 40%. “Com a reflexió general hem badat com a país”, ha apuntat el conseller que ha dit que tot i que alguns ajuntaments han fet un esforç per actualitzar aquestes infraestructures, encara n’hi ha molts que tenen aquesta assignatura pendent. Ha recordat que el Govern ha obert una línia d’ajuts de 110 milions d’euros per als pobles i ciutats de Catalunya i ha confiat en què “es posin les piles”.

En aquesta línia ha recordat que hi ha punts del territori en què el preu de l’aigua no s’ha encarit en els darrers 15 anys. “Ens hem d’acostumar que el cost de la gestió dels serveis cada vegada és més alt perquè cada cop ho fem més bé”, ha afirmat.

Sobre l’entrada en emergència, ha dit que els embassaments estan en la mateixa situació que fa 15 dies, al 18%, i ha confiat en la solidaritat i esforç de la ciutadania per allargar les reserves. Ha recordat que quan s’arribi a aquesta situació s’implantaran noves restriccions, entre les quals la reducció de la dotació de litres per habitant. A més, ha defensat que aquestes mesures afectaran per igual a tots els sectors.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut