Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

Mascort defensa la gestió del Govern davant la sequera i carrega contra les acusacions “d’improvisació”

El conseller afirma que la instal·lació i ubicació de les dessalinitzadores portàtils no té "res a veure" amb el turisme

|

- Publicitat -

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha sortit en defensa de la gestió del Govern davant la situació de sequera que viu Catalunya i ha carregat contra les acusacions “d’improvisació” per part de la resta de partits. “Som nosaltres qui hem treballat per garantir que les conques internes siguin autosuficients i per reactivar la capacitat inversora de l’Agència Catalana de l’Aigua”, ha apuntat a la Diputació Permanent del Parlament. Davant les crítiques dels darrers dies, ha tret pit de les inversions fetes i ha demanat als grups “diferenciar” entre “la planificació a llarg termini i la gestió àgil a curt termini”. Sobre l’anunci de les dessalinitzadores portàtils, ha dit que la seva ubicació no té “res a veure” amb el turisme.

Publicitat

El titular d’Acció Climàtica ha comparegut aquest divendres a la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya a petició del PSC. Mascort ho ha fet després que la sessió hagi aprovat un decret per garantir 145,2 MEUR en inversions i ajudes per pal·liar la situació de sequera, que ha de permetre assegurar les inversions previstes el 2024, tant per a obres d’emergència com per assegurar el proveïment d’aigua.

A l’inici de la intervenció, el conseller ha afirmat que les pluges del mes de març han permès “trencar” amb la manca de pluges que arrossegava el país i donar un respir als boscos i cultius. L’aigua que va caure a principis del mes passat ha generat un increment de les reserves dels embassaments de les conques internes, que han guanyat, en conjunt, uns 22 hectòmetres cúbics. Tanmateix, Mascort ha insistit que els volums són “insuficients” com perquè l’executiu es plantegi canviar a un escenari amb menors restriccions en el consum d’aigua.

Així, després de les crítiques dels darrers dies pel decret de piscines o la compra de 13 dessalinitzadores portàtils, el conseller ha sortit en defensa de les mesures preses per l’executiu català. “La gestió d’una sequera d’aquestes dimensions no s’improvisa, és impossible fer-ho improvisant”, ha assegurat. Segons ha afirmat, les mesures aplicades han portat una reducció “considerable” dels consums d’aigua i, en concret, a l’àrea metropolitana de Barcelona la despesa hídrica s’ha reduït prop d’un 10% el mes de març en comparació amb l’any passat.

En aquest sentit, ha carregat contra les crítiques per manca d’acció de l’executiu i ha recordat que en l’actual legislatura s’han invertit més diners en la gestió de la sequera que en l’última dècada. “Podem afirmar que el Govern està fent els deures i posant el país al dia després de la letargia dels darrers 12 anys”, ha subratllat. Mascort ha criticat que el 2008 els vaixells cisterna arribessin al cap de 18 mesos des de l’inici de la sequera i ha fet valdre que, en el cas de l’actual crisi hídrica, que s’arrossega des de fa més de tres anys i mig, els vaixells estiguin, per ara, descartats. “En els 18 mesos de la sequera del 2008 van venir dos vaixells, es van aturar les obres tan bon punt va arribar la pluja i es van posar les estaques del transvasament de l’Ebre. Ara, després de 42 mesos, no hi haurà vaixells, no hem aturat ni aturarem cap obra, sinó que les avancem, i el transvasament està descartat”, ha defensat.

Precisament, el titular d’Acció Climàtica ha carregat durament contra les crítiques del grup de Junts i els ha recordat que prèviament a la seva sortida del govern l’octubre del 2022, van liderar durant més d’una dècada les conselleries encarregades de la gestió de l’aigua.

Dessalinitzadores portàtils i decret de piscines

Sobre la compra de 13 dessalinitzadores portàtils que va anunciar aquest dijous el Govern, Mascort ha reiterat que la seva ubicació -una, de flotant, s’instal·larà al port de Barcelona i les altres a la Costa Brava- no té “res a veure” amb el turisme. “És on viu la gent, no on hi ha turisme: no té res a veure amb si a Barcelona venen més o menys turistes, és on viuen sis milions de persones i l’obligació d’aquest govern és subministrar-los aigua”, ha subratllat el titular d’Acció Climàtica.

En la mateixa línia, en el cas de les dessalinitzadores que s’instal·laran entre Roses i Empuriabrava, ha reiterat que la situació a l’Empordà, on una dotzena de municipis es troben en emergència II, és crítica i que calia actuar. “Amb l’aigua que queda al pantà de Darnius-Boadella podem tenir problemes aquest estiu, i per això posem 8 dessalinitzadores ara i 4 més després de l’estiu, cosa que corrobora que no té res a veure amb el turisme”, ha sentenciat.

Et pot interessar  El Govern deroga el règim per sancionar els ajuntaments que excedien el consum d'aigua durant la sequera

Pel que fa al decret llei que el Govern va aprovar dimarts i que permet l’obertura de piscines públiques i privades que els ajuntaments declarin com a refugis climàtics, Mascort ha tornat a insistir que no es va aprovar perquè s’obrin les piscines dels hotels. El conseller ha reiterat que l’objectiu de la llei és facilitar l’obertura de les piscines municipals, així com l’obertura de piscines privades -com la d’una casa de colònies o la d’un equipament esportiu- a aquells municipis que no en tenen de públiques.

“En cap cas, crec jo, cap municipi de costa declararà refugis climàtics les piscines dels hotels o de les comunitats de propietaris”, ha afirmat. A parer seu, es tractaria d’una “irresponsabilitat”, ja que, segons ha dit, entre Tossa de Mar i Portbou només hi ha tres piscines públiques. “Si no tenen piscines públiques, és que no les necessiten”, ha defensat. Segons ha dit, declarar com a refugis climàtics les piscines d’hotels en els municipis de costa seria un gest de “demagògia electoral”.

L’oposició critica manca de diàleg i improvisació i el PSC demana retirar el decret de piscines

Els grups parlamentaris de l’oposició han coincidit a criticar improvisació i manca de diàleg del Govern amb els agents implicats. En aquest sentit, la portaveu del PSC-Units per Avançar, Alícia Romero, ha acusat l’executiu d’estar centrant en la demanda, però no en l’oferta i li ha retret que no ha acordat mesures sinó que s’ha limitat a “informar” els implicats. Però Romero ha anat més enllà i ha demanat al Govern que retiri el decret presentat dimarts passat perquè la solució que planteja és un “despropòsit”. Ha afegit que el text és “poc clar”, planteja “inseguretat jurídica” i li passa la responsabilitat als ajuntaments sobre les piscines com a refugis climàtics. A més, ha reclamat al conseller més concrecions sobre l’anunci de les dessalinitzadores portàtils. “Estem decebuts de com s’està gestionant tot”, ha manifestat.

Des de Junts, Francesc de Dalmases ha afirmat que el Govern ha estat “molt enfocat” en “penalitzar” la demanda i no en l’oferta, assegurant que hi ha obres que s’havien d’haver materialitzat i no s’han tirat endavant. D’altra banda, ha acusat el conseller de no escoltar els sectors afectats abans de decidir les mesures i l’ha instat a fer-ho per tal de permetre l’activitat social i econòmica en cada cas.

Des de la CUP, Xavier Pellicer ha posat en dubte les prioritats del Govern en l’àmbit de la sequera i ha defensat que cal entendre que “no hi ha aigua per a tot i per a tothom”. En aquest sentit, ha criticat que el Govern es vulgui “espolsar” responsabilitats i traspassar-les als ajuntaments. També ha expressat l’oposició del seu grup a les dessalinitzadores privades portàtils perquè acaben sent “un privilegi”, així com que s’equiparin els límits de consum per plaça turística als habitants de Catalunya.

La presidenta del grup parlamentari dels Comuns, Jèssica Albiach, també ha criticat la “manca de planificació” del Govern. Ha afirmat que el decret de dimarts passat suposa una “presa de pèl” i l’ha denominat “decret de la piscina del Majestic”, ja que ha considerat que el que fa és donar cobertura perquè el turisme “segueixi tenint barra lliure d’aigua”. Com PSC i Junts, els comuns han afirmat que “s’ha passat la patata calenta” als consistoris i ha instat Mascort a buscar “amplis consensos” que tinguin en compte que l’aigua “no és un luxe sinó un bé escàs”.

El diputat de Cs Carlos Carrizosa ha coincidit a afirmar que s’estan “traslladant les responsabilitats als ajuntaments” i ha asseverat que darrere de tot plegat hi ha la “incapacitat” dels governants. Finalment, el diputat de Vox Joan Garriga ha retret al Govern que no inverteixi en “retenir” l’aigua i ha esperat que s’implementi un pla a escala estatal que permeti que tothom tingui el mateix accés a l’aigua.

Els grups lamenten el to “vehement” del conseller

Les intervencions tant de l’oposició com del conseller han acabat sent dures. Des dels grups parlamentaris s’ha criticat el to “vehement” i “triomfalista” de Mascort. El conseller ha assegurat que no estava enfadat sinó que és així i acostuma a parlar d’aquesta manera. Ha acabat, però, demanant disculpes a Romero pel to, ja que la socialista ha afirmat estar decebuda pel to que havia emprat Mascort. “És bastant insòlit la resposta que ens ha donat”, ha dit Romero.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí