Edició 2181

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2181

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Mas Guix defensa que el finançament singular “no va en contra de ningú” i es mostra “optimista” amb la reunió

La consellera d'Economia denuncia que el sistema actual és “arbitrari, opac i injust": "No podem estar a la cua de tots els altres territoris"

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha defensat aquest dilluns que el model de finançament singular que proposa el Govern “no va en contra de ningú” ni genera “cap perjudici” a la resta de comunitats autònomes. En declaracions als mitjans abans de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, Mas Guix s’ha mostrat “optimista” i ha dit que el model es podria “materialitzar” amb un “lleu aprimament” de la recaptació que fa l’Estat, que ha dit que en els últims anys ha augmentat un 90%, generant un “desequilibri” que, si es corregís, també permetria a Catalunya “un guany de sobirania”.

Publicitat

Mas Guix ha reiterat que Catalunya sempre ha participat dels marcs multilaterals de negociació amb l’Estat, però que tot i així els models de finançament han estat “molt negatius” per al país. En tot cas, la consellera ha defensat que Catalunya manté una “negociació bilateral amb l’Estat” en el “context de la investidura”. “Aquest és el nostre espai”, ha dit.

Desequilibri vertical

Segons la consellera, el sistema actual és “arbitrari, opac i injust per certs territoris” i “no pot seguir així”. “Les finances públiques d’un Estat no poden gestionar-se de forma tant arbitrària, amb resultats que no tenen sentit, i des de Catalunya tampoc podem mantenir que la nostra capacitat de despesa i inversió estigui a la cua de tots els altres territoris”, ha dit.

Els càlculs del Govern apunten que sense el “desequilibri vertical” que suposa que entre el 2012 i el 2022 l’augment de la recaptació de l’Estat hagi estat del 90% i el de les comunitats només autònomes del 40%, les autonomies haurien comptat amb 112 milions d’euros addicionals.

Et pot interessar  Mas Guix carrega contra la manca d'inversió de l'Estat i reclama un nou model de finançament

FLA

Preguntada per les negociacions sobre la condonació del deute del FLA, Mas Guix ha dit que “avancen” i que ho seguiran fent de “forma més ràpida” a nivell tècnic en les properes setmanes. “Això ens donarà un oxigen molt merescut”, ha dit la consellera, remarcant que el deute amb el FLA és un “reflex de l’infrafinançament crònic de Catalunya”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut