Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024
Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024

Mas Guix carrega contra la manca d’inversió de l’Estat i reclama un nou model de finançament

"Els incompliments de l'Estat van engrandint el dèficit i això perjudica les infraestructures, l'estat del benestar i el potencial de la nostra economia" denuncia

|

- Publicitat -

La Generalitat va executar un 87,2% de les inversions previstes en els pressupostos del 2023, segons les dades publicades aquest dimecres pel Departament d’Economia. En total, a Catalunya el Govern va invertir 1.672 milions d’euros del pressupost inicial d’inversions anualitzades, xifra que ascendeix fins a 2.162 milions si es tenen en compte els fons europeus. El percentatge contrasta amb el de l’Estat, que segons les últimes dades disponibles corresponents al primer semestre de l’exercici passat tan sols va complir amb un 16,3% de les inversions previstes a Catalunya, tal com h informat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, el matí d’aquest dimecres.

Publicitat

Mas Guix ha apuntat que el grau de compliment de les inversions del 2023 va ser similar al del quinquenni 2018 –2022, quan l’execució es va situar de mitjana en el 86,8%, segons els càlculs del Govern. En aquest sentit, la consellera d’Economia en funcions ha contrastat les dades de la Generalitat amb les del govern espanyol. Mas Guix ha assegurat que en aquest mateix període l’Estat tan sols va materialitzar la meitat de la inversió prevista. “Ha deixat d’invertir més de 4.000 milions d’euros”, ha dit la consellera. “Qui pateix les conseqüències d’aquesta desídia és la ciutadania i el teixit empresarial, i la infraestructura ferroviària és un bon exemple”, ha etzibat.

La consellera també ha carregat, de nou, contra l’Estat per la manca de dades relatives a l’execució de les inversions. Mas Guix ha recordat que el Ministeri d’Hisenda va arribar a plantejar que deixarien de publicar les dades sobre inversió territorialitzada de l’Estat. “Entenem que es corregirà aquest anunci”, ha dit aquest dimecres Mas Guix.

Et pot interessar  Compromís amenaça el PSOE amb retirar-li el suport si aplica només un finançament "singular" a Catalunya

Amb el model de finançament enmig del debat polític, la consellera d’Economia també ha assegurat que el sistema actual “limita la capacitat” de destinar més recursos a inversions. “Els incompliments de l’Estat van engrandint el dèficit i això perjudica les infraestructures, l’estat del benestar i el potencial de la nostra economia”, ha agregat. “Només tenint la clau de la caixa podrem garantir una inversió pública adequada”, ha dit referint-se a la proposta de finançament singular del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut