Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Mas atribueix a “un malentès” l’arxivament de la seva causa al TEDH i remarca que “no assenta cap precedent”

La defensa de l'expresident creia que no era obligatori ampliar les al·legacions com li va demanar el tribunal

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat Artur Mas creu que l’arxivament de la seva causa al Tribunal Europeu de Drets Humans és fruit d’un “malentès procedimental”. En declaracions a diversos mitjans ha explicat que la seva defensa creia que no era obligatori ampliar les al·legacions presentades, com li havia demanat el tribunal, i per tant ho atribueix a “un malentès entre les parts”. Segons Mas la situació és “una llàstima” perquè, si hagués guanyat el cas, hauria estat “una victòria política i moral”. De totes maneres, l’expresident subratlla que l’arxivament “no assenta cap precedent” perquè el tribunal no ha entrat en el fons de la causa, que Mas considera “preservat”.

Publicitat

El TEDH ha decidit tancar el cas de Mas contra Espanya pel 9-N sense examinar-lo per la manca de resposta de l’expresident i del seu advocat Xavier Melero. El tribunal va demanar a Mas que aportés les seves observacions al cas després de rebre la resposta de l’Estat però la defensa no va contestar. Li va enviar un nou avís a principis d’aquest any per presentar observacions com a molt tard el 12 de febrer, però tampoc va obtenir resposta. Per això el TEDH ha interpretat que l’expresident “no tenia intenció de continuar” amb la demanda per vulneració de drets humans i ha arxivat el cas.

Segons Mas tot plegat es tracta d’un “malentès” entre el tribunal i la defensa. L’expresident argumenta que el seu advocat no va entendre que l’ampliació d’al·legacions fos obligatòria i per tant no va respondre. Sobre el segon avís del TEDH Mas afirma que la informació a ell no li va “arribar mai” i insisteix que s’ha “assabentat avui del problema”. “En malentesos així, qui imposa la decisió és qui mana, en aquest cas el tribunal”, ha afegit.

Et pot interessar  El TSJC denega l’amnistia a Mas, Ortega i Rigau per la consulta independentista del 9-N

Mas ha dit que la defensa està mirant si es pot esmenar d’alguna manera l’error però ha admès que la situació és “una llàstima” perquè hauria pogut ser “una victòria política i moral”.

De totes maneres ha remarcat que no es tracta de cap “oportunitat perduda”. “Seria així si el meu cas fos l’únic. Si només hi hagués aquest cas, un cop arxivat i desestimat s’hauria perdut tot, però no és així. El meu és un més”, ha dit l’expresident. Mas ha destacat que com que l’arxivament ha estat per “un malentès procedimental” i no pel fons de la qüestió, “la porta queda oberta”. “Entenc que el fons està preservat i el terreny queda obert a futures resolucions”, ha insistit. De totes maneres, sí que ha apuntat que arran de l’arxivament del seu cas en noves causes caldrà estar “molt atent” perquè “no es torni a produir”.

D’altra banda, Mas ha descartat “absolutament” que pugui haver-hi hagut cap intromissió de l’Estat en aquesta decisió del tribunal.

La defensa estudia recórrer la decisió

Paral·lelament, l’advocat de Mas ha admès que la resolució judicial l’ha sorprès. La defensa ja havia presentat les al·legacions a la causa i, per tant, quan els van obrir un tràmit d’al·legacions no van respondre-hi perquè consideraven que no calia ampliar-les. La defensa està estudiant ara si hi ha hagut algun error en la resolució i si es podria recórrer la decisió.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut