El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, considera que la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat ha pactat que l’independentisme sigui “impune”. En una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) Martín Blanco ha assegurat que quan l’executiu espanyol parla de “desjudicialització del conflicte” està “acceptant la lògica del separatisme” i remarca que desjudicialitzar vol dir “impunitat per als polítics que interessen al govern espanyol” i que “no se sotmetin al principi de legalitat”. D’altra banda, el portaveu del grup al Parlament veu la refundació del partit com una oportunitat per tenir un Cs “més fort” però aposta per mantenir el “lideratge” d’Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa.
Per a Martín Blanco la taula és “un invent dels separatistes” que han aconseguit “imposar” al govern espanyol. El diputat taronja veu “lamentable” que la Moncloa assumeixi la “retòrica nacionalista” amb una negociació “entre dues parts en peu d’igualtat”.
En declaracions a l’ACN el portaveu dels taronges al Parlament carrega especialment contra la “desjudicialització” que es busca aconseguir amb el diàleg i remarca que és “una irresponsabilitat enorme” per part de l’executiu espanyol perquè implica treure als jutges “la capacitat de dir el que és legal i el que no”. De fet, assegura que aquesta “idea perversa” segons la que “els governants poden fer el que els doni la gana” està “molt mal vista a l’Europa moderna contemporània”
Per a Martín Blanco el diàleg entre institucions és “fonamental” però ha de ser dins dels paràmetres de la llei i “sense assumir coses tan inversemblants en democràcia com que les decisions d’un Parlament no estan sotmeses al principi de legalitat”. “És contrari a la idea de democràcia liberal moderna i té, o pot arribar a tenir, unes conseqüències devastadores per a la qualitat democràtica d’Espanya i Catalunya”, alerta. Segons creu, del que caldria dialogar és de les qüestions de “primeríssim ordre” de la vida de la ciutadania, com les infraestructures del país.
Reforma del delicte de sedició
Martín Blanco també es refereix a la possibilitat que es reformi el delicte de sedició, que és una de les qüestions que es planteja per desjudicialitzar el conflicte. Segons apunta, la defensa de la integritat territorial és un punt “fonamental” del dret internacional públic i per tant veu “imprescindible” que hi hagi delictes pensats per a qui hi atempti.
De totes maneres, accepta que la possibilitat de reformar el delicte és un “debat jurídic atendible i interessant”. Amb tot, remarca que no és “ni molt menys una prioritat” i subratlla que si ara es fes una reforma seria “per afavorir que els que van fer el cop d’Estat el 2017 ho tornin a fer amb més comoditat i facilitat”. “No és un missatge desitjable per a la democràcia”, resol.
Refundació del partit
D’altra banda el portaveu del grup parlamentari es refereix al procés de refundació que ha engegat Ciutadans, després de diverses eleccions consecutives on la seva representació ha baixat en picat. Martín Blanco veu aquest procés com una oportunitat per “rellançar” el partit i sortir-ne “més forts”. Segons creu, cal assumir que “hi ha coses que no s’han fet bé” però també ser conscients dels “mèrits” aconseguits.
De totes maneres, no creu que aquesta refundació hagi d’implicar un canvi de lideratges, i veu “perfectament possible i plausible” fer “un replantejament” de les propostes polítiques però mantenint els líders actuals. “Confio plenament en la capacitat de lideratge d’Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa”, subratlla. Sí que assegura que durant aquest procés d’escolta “tot se sotmetrà a l’escrutini” de la militància, també qui ha de pilotar el partit.
Un dels llocs on Cs va patir un daltabaix a les eleccions és Catalunya, on ha passat de 36 diputats el 2017 a aconseguir-ne només 6 a les darreres eleccions del 2021. Martín Blanco admet que va ser “un mal resultat” però remarca que hi havia “un entorn molt hostil i difícil” i veu els comicis com “un primer pas per tornar a recuperar la força” que s’havia tingut. En qualsevol cas, creu que Carrizosa ha desenvolupat “un lideratge inqüestionable” i no considera “just” ni “convenient” exigir responsabilitats per la davallada en escons.