El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha negat que el seu executiu hagi propiciat cap operació irregular d’espionatge des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa el juny del 2018. Segons el ministre, no hi ha hagut cap “claveguera” i totes les actuacions dels serveis d’intel·ligència han estat emparades per jutges. Marlaska va fer aquestes manifestacions el dilluns, en resposta a una pregunta del portaveu de Junts al Senat, Eduard Pujol, que li recordava l’espionatge amb Pegasus en aquests anys i l’últim informe dels Mossos que confirma que la mà dreta de l’expresident Carles Puigdemont, Josep Lluis Alay, a ser espiat el 2019. Pujol ha comparat Marlaska amb els ministres de Governació franquistes: “Ells també espiaven i ho negaven”.
Durant la sessió de control al Senat, Pujol ha instat Marlaska a “demanar perdó” a “tots els catalans que han estat atacats per les clavegueres de l’Estat”. Ha recordat que aquest mes de gener els Mossos d’Esquadra “han confirmat que l’Estat ha utilitzat els serveis d’intel·ligència per espiar líders polítics, periodistes, advocats i activistes”, i ha destacat que ell mateix ha estat espiat amb Pegasus.
“Ara sabem que amb Pedro Sánchez a la Moncloa el seu ministeri va espiar amb Pegasus el director de l’Oficina del president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, Josep Lluís Alay”. “No li cau la cara de vergonya?”, ha dit abans de preguntar-li qui va ordenar l’espionatge de la mà dreta de Puigdemont.
Segons Pujol, Marlaska “seria un bon ministre de la governació” perquè aquells de l’època franquista “també espiaven i ho negaven”. “No ens digui que ens estava espiant l’esperit sant, ni que vostès també eren espiats, perquè algú ha d’assumir responsabilitats”, ha sentenciat.
En la seva rèplica, Marlaska ha insistit que les forces i cossos de seguretat de l’Estat i el CNI “sempre” han actuat amb autorització judicial, i “en el cas impensable” que passés una altra cosa, els perjudicats “tenen l’empara del poder judicial”.
En tot cas, el ministre ha afirmat que el govern de Pedro Sánchez sempre “ha col·laborat en tot moment” per esclarir els fets, posant com a exemple la desclassificació de documentació, la convocatòria de la Comissió de Secrets Oficials del Congrés i la “col·laboració” amb la comissió del Parlament Europeu.
Segons Marlaska, Pujol “confon el 2017 amb el que ha passat a partir del 2018”, perquè el govern de Sánchez va arribar per “lluitar contra totes les pràctiques que puguin conculcar l’estat de dret”.
“Pot ser que vostè no entén la diferència entre un govern presidit per Feijóo i un de Sánchez”, però un govern popular “no defensa els valors democràtics com ho fa el govern socialista i progressista”.