El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es torna a reunir aquest dimarts a partir de les 12 amb dues noves candidates a la presidència del Tribunal Suprem i de l’òrgan de govern dels jutges. Després de mesos de desacord i a dos dies de l’acte d’obertura de l’any judicial, que té lloc dijous, els vocals han posat sobre la taula dues candidates: les progressistes Maria Isabel Perelló Doménech, que comptaria per ara amb mes suports, i Ana María Ferrer García, totes dues magistrades del Tribunal Suprem.
Han passat més de dos mesos des de la renovació de CGPJ i des d’aleshores els vocals han estat incapaços d’assolir un acord sobre la nova presidència. Aquest dilluns el CGPJ va fer el pas d’obrir la llista de candidatures per intentar un pacte que permeti desbloquejar la situació de forma imminent.
Els 20 vocals es tornen a reunir a les 12 per votar directament les candidatures amb la perspectiva que algun dels noms assoleixi les tres cinquenes parts dels membres del ple necessaris per a l’elecció de la presidència.
Els requisits que estableix la llei són que el nou president o presidenta ha de ser membre de la carrera judicial amb la categoria de magistrat del Tribunal Suprem i reunir les condicions exigides per a ser president de Sala, o ser un jurista de reconegut prestigi amb més de 25 anys d’antiguitat en l’exercici de la professió.
Ana María Ferrer que ja va formar part de les primeres quinieles, és magistrada de la sala Segona del Tribunal Suprem des de l’abril del 2014. Durant la seva carrera judicial ha fet activitats docents i d’investigació jurídica, ha estat professora de màster a la Universitat Autònoma i Alfonso X el Sabio de Madrid, i ha estat ponent de nombrosos cursos i seminaris sobre qüestions penals i de violència de gènere. Ha estat condecorada amb la Creu d’Honor de Sant Raimundo de Peñafort.
Maria Isabel Perelló és magistrada de la Sala Tercera del Tribunal Suprem des del 2009 i ha ocupat destinacions al Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Mahó, a l’audiència Provincial de Barcelona i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Especialista en contenciós-administratiu, va servir a la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia el 1991 i a l’Audiència Nacional el 1994, i va ser lletrada del Tribunal Constitucional entre 1993 i 2003.
Ha participat en diversos cursos sobre dret constitucional, dret administratiu comparat, telecomunicacioojns i jurisprudència constitucional, això com en trobades organitzades pel Consell General del Poder Judicial sobre esport, regulació i justícia. És coautora de diverses obres i ha col·laborat al llibre “La Europa de los Derechos: el Convenio Europeo de los Derechos Humanos”, editat pel Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals.