Les Illes Balears enllesteixen la primera manifestació contra la massificació turística i l’actual model turístic imposat a la regió, la qual s’emmarca en la campanya interilles ‘Canviem el rumb! Posem límits al turisme‘, que a més a més és la primera d’aquest tipus que es du a terme a les Balears. Segons informa el diari ‘dBalears‘, entitats i veïns d’arreu del territori treballen des de fa mesos per a reclamar posar límits no només al turisme massiu, sinó al procés de turistificació que pateixen les Illes i que, tal com denuncien els seus ciutadans, els condemna a l’empobriment i a la precarització continuada”, així com a “una degradació irreversible del territori i del patrimoni natural i cultural d’aquestes illes”.
La manifestació, convocada per aquest diumenge 21 de juliol a les 19 hores, es preveu multitudinària, amb més de cent entitats adherides al manifest. La protesta començarà el seu recorregut al Parc de les Estacions i continuarà pels carrers més cèntrics de Palma amb l’objectiu d’omplir-los de manifestants; així, passarà per Avingudes, pel carrer de Sant Miquel, la Plaça d’Espanya, la Plaça de Cort, el Palau Reial, i el carrer Conqueridor fins a la Plaça de la Reina des d’on entrarà al Born.
La protesta compta amb el suport de 111 entitats, col·lectius i moviments socials, ecologistes, veïnals, sindicals, culturals i educatius, entre d’altres, segons ‘dBalears’, i arriba després de mesos de feina en assemblees obertes impulsades per la plataforma ‘Menys Turisme, Més Vida’. L’acció no acabarà amb la manifestació, sinó que es preveuen altres accions de protesta posteriors al 21 de juliol al conjunt de les Illes.
Amb tot, l’objectiu final és esdevenir un ” punt d’inflexió i l’inici d’una mobilització contínua al carrer, als centres de treball, als centres educatius, al món agrari, en el front de l’habitatge, amb la gent jove, per a la preservació del patrimoni natural i cultural, als barris i pobles, a cada lloc de cada illa fins a aconseguir canviar el rumb, fins a aconseguir abandonar aquest monocultiu turístic. El canvi que reclamam no és de tipologia de turista, anhelam un model econòmic just, igualitari, que atengui l’actual crisi ecològica i social“.