Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

L’oposició pressiona Aragonès per la sequera, i CUP i comuns reclamen restriccions per al turisme

El president fa valdre el Pla Especial, defensa l'actuació del Govern i demana "responsabilitat" als partits

|

- Publicitat -

La sequera ha marcat la sessió de control al president, durant el ple d’aquest dimecres al Parlament. L’oposició ha pressionat Pere Aragonès per reclamar més mesures i que el Govern actuï amb “valentia”. En aquest sentit, els grups de CUP i En Comú Podem han reclamat restriccions per al turisme. La diputada anticapitalista Laia Estrada també ha exigit un “esforç” per a les empreses que “han eixugat tots els rius”. Per la seva banda, la presidenta del grup dels comuns, Jéssica Albiach, ha reclamat acabar amb la “barra lliure” del turisme, i ha proposat al Govern declarar-lo com un sector específic. Aragonès ha fet valdre el Pla Especial de la Sequera (PES), ha defensat l’actuació de l’executiu, i ha demanat “responsabilitat” als partits.

Publicitat

La situació actual per la sequera, ja amb l’emergència declarada des de dijous passat, ha centrat la sessió de control al president. Els grups de CUP i comuns han centrat les exigències perquè el Govern aprovi mesures de restricció al sector del turisme, i Aragonès ha reblat que no pensa “demonitzar” cap sector en concret.

Albiach ha exigit “mesures concretes” pel turisme, així com declarar que és un sector específic, de manera que els hotels no tinguin “barra lliure” a l’hora de gastar aigua. Els comuns han reclamat una tarifa específica de l’aigua per aquest sector: “Volem turisme, sí, però sostenible i repartint esforços”.

D’altra banda, Estrada ha situat la crisi ambiental i el capitalisme com a causants de la sequera, i ha demanat al Govern que apliqui un “esforç” al turisme i a les grans empreses “que han eixugat tots els rius”. La diputada de la CUP ha constatat que no es poden pregar esforços a la ciutadania i, alhora, que arribin creuers al país.

“Tindrà la valentia de prioritzar l’aigua per la població i la pagesia, i tancar l’aixeta a qui més gasta, que és qui més malbarata l’aigua?”, ha preguntat Estrada. A la resposta, Aragonès ha recordat que la majoria de creuers ja tenen dessaladora pròpia, i que durant la sequera no podran reomplir l’aigua al Port de Barcelona, sinó en atres llocs sense la situació d’emergència que pateix Catalunya.

Així mateix, el president ha destacat les inversions del Govern al món local (190 MEUR); a la pagesia afectada (160 MEUR), i per a modernitzar regadius (168 MEUR). El cap de l’executiu ha reivindicat el PES, aprovat el 2020, i ha insistit que el Pla permet la previsibilitat de les mesures que caldrà assumir si continua sense ploure. “L’objectiu és garantir aigua als domicilis”, ha asseverat.

Et pot interessar  Un jutjat de Barcelona demana a Israel i Luxemburg informació sobre l’espionatge amb Pegasus a exdirigents de la CUP

El president parlamentari de Junts, Albert Batet, també ha reclamat “autocrítica” al Govern amb la gestió de la sequera, tenint en compte que ERC fa 8 anys que té les responsabilitats de la conselleria d’Acció Climàtica. El president ha destacat ell no renegarà pas de les decisions “ben fetes” d’altres consellers de Junts, i ha reclamat “responsabilitat” als partits, per afrontar la “situació delicada” del país.

Les 5 propostes del PSC

El líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, ha fet 5 propostes concretes per afrontar la sequera: coherència “sense cops de volant”; col·laboració amb les administracions i no multar els ajuntaments; ajudar els sectors afectats sense confrontar-los; informar i comunicar amb transparència; i que el Govern prepari mesures per si continua sense ploure al país.

Amb “voluntat d’ajudar”, el primer secretari del PSC també ha avalat el suggeriment de Batet, per tal que Aragonès reuneixi els grups parlamentaris, per debatre sobre mesures per la sequera. Illa ha insistit que l’objectiu no és pas “fer política amb la sequera”, sinó “posar la política al servei de la sequera”.

A la rèplica, el president ha recordat les inversions del Govern per ajudar els sectors més afectats, i ha redoblat la defensa del PES. Finalment, ha agraït la “predisposició” dels grups, i ha garantit que no faltarà aigua de boca a les llars.

Mascort: “Hem actuat amb temps, dades i de manera planificada”

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ja va defensar ahir al Parlament la gestió de la sequera. Mascort, que va comparèixer en comissió, va assenyalar que el Govern ha actuat “amb temps, dades i de manera planificada”.

El conseller va destacar que s’ha aconseguit endarrerir l’entrada en emergència més d’un any i que s’ha generat aigua per sobreviure vuit mesos “sense estirar una gota dels embassaments”. També va fer referència al fet que més de la meitat de l’aigua no prové dels embassaments sinó de la dessalinització i la regeneració.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut