L’oposició a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat ha carregat amb duresa contra l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, que el pròxim 15 de juny deixarà el càrrec després de setze anys. La decisió es va filtrar dimecres als mitjans de comunicació i Marín n’ha informat aquest dijous als grups municipals. El cap de l’oposició i portaveu d’ERC, l’exregidor socialista Jaume Graells, assegura que els darrers anys han estat “estèrils” per a la ciutat. “El seu llegat és una ciutat més bruta i insegura“, afegeix la portaveu popular, Sònia Esplugas. Des dels Comuns, Manuel Domínguez afirma que aquests problemes s’han convertit en “estructurals” i tots tres coincideixen a dir que la ‘fugida’ de Marín arriba en el pitjor moment per a la ciutat.
Marín s’ha reunit durant escassos minuts amb els portaveus dels grups municipals per anunciar-los el que era un secret a veus a la ciutat, i que aquest dimecres ja tothom coneixia a través dels mitjans de comunicació. La seva renúncia al càrrec era una decisió presa feia temps i ara ja hi ha data per a la seva marxa.
Serà el 15 de juny en un ple extraordinari que es convocarà a les dos quarts d’una del migdia i que servirà per posar fi a un cicle de setze anys. Agafarà les regnes del consistori un altre regidor socialista, David Quirós, ja que tot i no tenir majoria absoluta l’aritmètica fa impossible un pacte que pugui desbancar el PSC.
“La situació és tan greu que requeriria solucions extraordinàries, però hi ha un problema que és Vox”, admet el portaveu d’ERC, Jaume Graells, que no amaga la possibilitat d’arribar a acords “antinatura” amb altres formacions, com el PP, però no amb la formació d’ultradreta: “És una barrera i el PSC té l’alcaldia gràcies a això”.
També ho té clar la portaveu del PP, Sònia Esplugas, que se situa ja en l’horitzó 2027 i en les seves expectatives electorals: “El fet que Marín marxi és una oportunitat. Volem ser una alternativa de govern real”. En aquest sentit, els populars emplacen Quirós als debats electorals de les pròximes municipals, en una publicació a X.
Sobre la decisió en sí de Marín, tots els partits en fan una lectura negativa. ERC considera que l’alcaldessa “marxa tard i malament”. Els republicans creuen que Marín ja hauria d’haver deixat el càrrec quan va esclatar el cas del Consell Esportiu i afirmen que els darrers quatre anys han estat de “paràlisi” a l’Ajuntament.
També els Comuns acusen el PSC d’haver fet polítiques en benefici dels interessos de les grans empreses, mentre s’han “agreujat” els problemes de convivència, seguretat i neteja als barris més poblats del nord de la ciutat. Coincideix en el diagnòstic el PP, que veu l’Hospitalet com una ciutat “més insegura, més bruta i amb més problemes socials” que fa uns anys.
Populars i republicans també lamenten que en aquests darrers anys Marín hagi ostentat càrrecs de responsabilitat fora de la ciutat, com el de presidenta de la Diputació de Barcelona, entre 2019 i 2023. Actualment és també senadora. “L’absència de l’alcaldessa ha repercutit negativament”, afirma Esplugas.
Graells critica que Marín hagi estat “més fora que dins” i que fins i tot s’ha canviat el dia del ple municipal “perquè pogués anar al Senat”. El líder d’ERC a la ciutat assegura que entretant Marín “ha venut fum” i li recorda que “cada campanya electoral ha soterrat les vies del tren”, mentre el projecte encara no s’ha conclòs.
Sobre David Quirós, que assumirà l’alcaldia a partir del 15 de juny, els Comuns confien que més enllà d’un canvi de nom hi hagi també un canvi de polítiques que s’allunyi de l’estil de la pròpia Núria Marín, però també de l’exalcalde Celestino Corbacho.
Des d’ERC, en canvi, no hi tenen cap esperança i Graells assegura que la “reacció” que necessita la ciutat “no la pot liderar el PSC ni cap dels seus candidats”. Pel portaveu republicà, Quirós ha fet una gestió “molt negativa” en les àrees d’Educació i Cultura.