L’Operació Catalunya, aquella operació que va engegar l’Estat espanyol per tal de reprimir el moviment independentista perseguint els seus principals líders, així com qualsevol persona que fos considerada una amenaça per a l’estabilitat d’Espanya, mitjançant denúncies i notícies falses, queda al descobert. Un dels principals cervells de l’operació, l’excomissari José Manuel Villarejo, ha revelat els detalls d’aquest entramat davant una de les seves principals víctimes, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, en un cara a cara que ha emès RAC1 i que no ha deixat ningú indiferent.
Villarejo ha exposat com va començar a gestar-se l’Operació Catalunya, els motius i els principals objectius que el Govern espanyol volia assolir amb ella, a la vegada que ha revelat el nom i cognoms tant dels impulsors de l’operació com dels confidents que van fer-la possible, passant per algunes de les accions que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va plantejar dur a terme únicament per aixafar l’independentisme català.
La Diada i les eleccions anticipades del 2012 van fer saltar totes les alarmes al ministeri espanyol d’Interior
La maquinària per executar l’Operació Catalunya va començar a funcionar l’endemà de la Diada del 2012. La manifestació independentista multitudinària del 2012 va fer saltar totes les alarmes al Ministeri d’Interior espanyol, dirigit aleshores per Jorge Fernández Díaz, que va adonar-se del perill que l’independentisme suposava a l’Estat espanyol. Poc després, el 27 de setembre, l’excomissari José Manuel Villarejo va mantenir un dinar amb Eugenio Pino, director adjunt de la Policia Nacional, i Agustín Linares, exdirector del cos policial, una trobada que va servir de “preàmbul” del ‘Proyecto Barna’, que acabaria esdevenint l’anomenada Operació Catalunya.
Durant el dinar que Villarejo va mantenir el setembre del 2012 amb Pino i Linares, i segons àudios als quals va accedir el mitjà ‘El Món’, tots tres van coincidir en el fet que hi havia un problema “polític” amb Mas i Pujol; també van admetre que el govern espanyol estava “indefens”, i creien que el ‘sí’ guanyaria en un referèndum sobre la independència de Catalunya. Quan Artur Mas va convocar eleccions anticipades el 2012 davant el creixement que va experimentar el moviment independentista, el CNI va posar-se tan nerviós que va proposar enviar “carros de combat a Catalunya”.
“Els responsables del CNI que anaven a les reunions eren partidaris de posicionar carros de combat a llocs estratègics, com la televisió. Allà, jo em vaig permetre comentar-los: ”Per què no opteu per furgons policials? Consumeixen menys combustible, gasten menys, i a més, i vostès ho saben perquè fa 30 anys que ho permeten, hi ha prou corrupció al Govern de Catalunya per a poder fer una actuació judicial i policial” ha revelat Villarejo a RAC1.
El principal objectiu de l’Operació Catalunya era enfonsar CiU, l’únic partit “amb poder suficient per ser un mal de cap per a l’Estat”
Així, es va determinar que el principal objectiu de l’Operació Catalunya, tal com ha exposat Villarejo, seria destrossar Convergència i Unió, ja que era l’únic partit que veritablement podia considerar-se un “enemic per a la unitat d’Espanya” i que, per tant, calia aniquilar i destruir. L’excomissari ha apuntat que, el 2012, “Convergència i Unió era l’únic partit amb la capacitat, estructura i poder suficient per ser un mal de cap per a l’Estat. Tenia tot el poder econòmic i polític, tenien l’empresariat” ha dit.
Amb aquest objectiu, el 16 de novembre del 2012, pocs dies abans de les eleccions al Parlament de Catalunya, ‘El Mundo’ publicava la primera peça de les múltiples de notícies i investigacions falses que sortien del forn d’Interior i les clavegueres de l’Estat.
Aquell dia, va fer-se públic que Artur Mas i la família Pujol suposadament tenien comptes milionaris a Suïssa, una notícia que únicament es basava en un esborrany, i que no tenia entitat jurídica, però que va calar de totes maneres entre l’opinió pública. Mas ha carregat amb duresa contra Villarejo per la intoxicació mediàtica i totalment il·legal que Interior va permetre i a la qual també va donar força.
Els confidents que van fer possible l’Operació Catalunya
L’Operació Catalunya, tanmateix, no hauria estat possible sense la participació de diversos confidents que filtraven la informació del que es duia a terme a Catalunya a Interior. L’excomissari Villarejo ha revelat que un dels seus principals confidents va ser l’exconseller d’Interior, Felip Puig, i amb el temps, també va ser-ho la família Pujol Ferrussola, que va dur a terme diversos moviments per evitar que es filtressin noves informacions seves. Villarejo també va reunir-se diverses vegades amb Joan Piqué Vidal, antic advocat de Jordi Pujol.
“La informació la treia, fonamentalment, de persones molt pròximes a la Generalitat o de gent molt propera a la família Pujol”, ha apuntat Villarejo. L’excomissari ha explicat que l’exconseller Puig li donava “informació de Xavier Martorell, que era un dels seus principals enemics”. I per què Xavier Martorell? Doncs, precisament, perquè tenia l’encàrrec de crear un servei d’intel·ligència per la Generalitat, a la vegada que era un càrrec de confiança destacat de Convergència. “Ell era el responsable de crear aquest embrió. Es va reunir amb gent del CNI i va fer gestions per adquirir equips de gravacions” ha explicat Villarejo.
Els moviments desesperats de la família Pujol en detriment del moviment independentista
Una altra sorprenent revelació que ha fet Villarejo és el fet que la família Pujol Ferrussola, després de ser situada al blanc de l’Operació Catalunya, va fer de tot per evitar que es filtressin noves informacions seves. El CNI havia aconseguit informacions econòmiques que deixaven en molt mal lloc la família, de manera que el mateix Villarejo va proposar al fill de Jordi Pujol, Josep Pujol Ferrussola, que “podia transmetre” al CNI que la família els demanava ajuda, per teixir així una aliança entre la família i el CNI. Paral·lelament, Jordi Pujol va contactar amb la corona espanyola per demanar ajuda.
“Jo vaig explicar a Josep Pujol que el director del CNI era partidari que no s’indagués en els comptes bancaris suïssos Soleado perquè el Pujol pare en tenia”, relata l’excomissari, puntualitzant que ‘Soleado’ és un compte bancari que n’agrupava d’altres procedents de grans fortunes i personalitats espanyoles, com figures empresarials, polítiques o de la corona.
Arribats a aquest punt, i havent topat amb els draps bruts de la corona espanyola, Villarejo va proposar al fill de Jordi Pujol informació sobre grups independentistes a canvi de deixar tranquil·la la família. “Li vaig dir: és molt senzill, doneu-nos informació d’un grup que creguis que és més virulent o partidari de la independència per mètodes més radicals. I ell [Josep Pujol] em va contestar: Esquerra? I jo li vaig respondre: dona’m informació d’Esquerra i estaré encantat de transmetre-la”.