El Govern espanyol ha aconseguit tirar endavant el paquet de mesures fiscals amb els vots a favor d’Unides Podem després de tancar amb la formació lila un altre acord in extremis. Fins ara l’executiu comptava amb el suport del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG, però un ‘no’ de Podem hauria fet caure el paquet fiscal. Ara, però, els socis de govern han donat llum verda a les mesures fiscals anunciades pel Govern espanyol, de manera que si tot va bé s’aprovarà aquesta tarda al Congrés dels Diputats.
El paquet de mesures fiscals inclou un impost de societats mínim del 15% per a multinacionals, que és la transposició d’una directiva europea aprovada recentment i el manteniment de l’impost a banca. Així mateix, inclou també una sèrie de mesures fiscals pactades entre el PSOE i Junts, un altre acord tancat entre el PSOE i Sumar, i la continuïtat de l’impost a les energètiques fruit d’un acord entre el PSOE, ERC, EH Bildu i el BNG que també va tancar-se in extremis.
La negociació d’aquest paquet de mesures fiscals ha estat tota una odissea pel Govern socialista, que una vegada més ha estat conscient de la fragilitat de l’executiu, així com de la importància de no fer promeses buides, tot i que és la seva tònica habitual. A principis de mes, el PSOE i Junts, la formació que més pals a les rodes posa a les polítiques del Govern espanyol, van pactar una sèrie de mesures fiscals que si bé incloïen un impost a la banca, eliminaven el de les energètiques, ja que els de Puigdemont denunciaven que afectava negativament les inversions a Catalunya.
L’impost a les energètiques, però, era una línia vermella per a ERC i Bildu, que defensen la seva continuïtat i van amenaçar de retirar el suport si no es mantenia el gravamen. Després que el passat dilluns el PSOE estigués a punt de perdre el paquet, els socialistes van aturar el cronòmetre per a tornar a negociar amb les formacions dissidents, arribant a un acord pel qual es comprometia a prorrogar l’impost a les energètiques a través d’un reial decret (que s’haurà d’aprovar al Congrés i que, per tant, necessitarà els vots de Podem i Junts). Tanmateix, queden fora d’aquest impost les empreses energètiques que treballin i inverteixin en la descarbonització, una condició que de moment han acceptat tant ERC com Bildu i el BNG.
Ara, el PSOE ha tancat un nou acord amb Podem, que fins aquest matí continuava mostrant-se escèptica amb el paquet de mesures fiscals i el gravamen a les energètiques. L’acord amb Podem estableix que la nova estratègia fiscal respecte a les energètiques “haurà de ser compatible amb no gravar les inversions que es comprometin en descarbonització”, en la línia del matís que el govern espanyol va introduir en l’acord que va assolir amb ERC el passat dilluns.