Edició 2167

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 01 de juliol del 2024
Edició 2167

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 01 de juliol del 2024

Llach demana a Junts, ERC i CUP “tot l’esforç” per pactar la Mesa i alerta de la “desnacionalització” si governa Illa

El nou president de l'ANC culpa Junqueras que el PSC "sigui al centre" de la política catalana

|

- Publicitat -

El nou president de l’ANC, Lluís Llach, creu que Junts, ERC i la CUP tenen “l’obligació” de fer “tot l’esforç possible” per pactar una Mesa del Parlament amb majoria independentista. “Ho han d’intentar de totes totes”, ha dit en una entrevista a La 2 i Ràdio 4. Segons Llach, els independentistes “han d’ocupar tot el poder que puguin” per evitar “la desnacionalització” que creu que implicaria que les institucions les liderés el PSC. De fet, ha subratllat que si Salvador Illa governa la Generalitat “la desnacionalització pot convertir-se en un punt de no retorn”.

Publicitat

Durant l’entrevista el nou president de l’ANC ha alertat del perill per a “paràmetres de convivència nacional”, com la llengua, si Illa és el nou president. Llach ha assenyalat que Illa “anava a manifestacions amb Ciutadans quan no hi anava ningú del PSC”.

Llach ha remarcat que ara mateix Illa és “al centre” de la política catalana i ha responsabilitzat d’aquesta situació a l’exdirigent d’ERC, Oriol Junqueras. Per a Llach Junqueras “va fer un gir de 180 graus” mentre estava a la presó de Lledoners i l’ha acusat de “negar tot el que defensava dos anys abans”. Segons el president de l’ANC ara ERC “s’ha de salvar d’aquesta contradicció històrica” i ha afirmat que els seus 93 anys d’història “contradiuen el comportament de Junqueras els últims anys”.

A més, també ha criticat l’estratègia dels republicans a Madrid, on creu que van fer “una mena de renúncia a la conformació d’oposició”.

En clau catalana Llach considera que s’ha de tornar a construir la unitat entre les forces independentistes, però no s’ha volgut posicionar sobre quin seria el millor format. El líder de l’ANC creu que han de decidir els mateixos partits si volen una llista unitària, un programa comú o anar per separat però amb una mateixa estratègia.

Et pot interessar  Llach, partidari d'una entesa dels partits independentistes amb l'abstenció del PSC o una repetició electoral

Amnistia

Pocs dies després de l’aprovació definitiva de l’amnistia al Congrés dels Diputats Llach es mostra escèptic de la seva aplicació. De fet, ha augurat que els tribunals podrien no aplicar-la. Si això passa, ha assegurat que voldrà dir que “no calen militars per fer un cop d’estat”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut