La proposta de la CUP de crear un grup de treball que exerceixi d'”observatori” de l’aplicació de la llei d’amnistia ha tirat endavant. El matí d’aquest dijous, 14 de desembre, el ple del Parlament ha aprovat la moció impulsada pels anticapitalistes, amb els vots d’ERC, la CUP, Junts i els comuns. El PSC, Vox, Cs i el PPC han votat en contra la iniciativa.
La proposta indica que el grup estarà format per dos representants de cada grup parlamentari, a la vegada que es permetrà que hi participin persones d’entitats que treballin en la llei d’amnistia. Aquest observatori acabarà la seva tasca un cop s’hagin conegut i conclòs totes les peticions d’amnistia que es facin als diversos tribunals una vegada la llei entri en funcionament. A més, el grup també farà un informe sobre tots els casos que hagi conegut i l’elevarà a organitzacions, instàncies i organismes internacionals que treballin en la garantia i la defensa dels drets humans, civils i polítics.
Aquest grup de treball dependrà de la Comissió d’Afers Institucionals de la cambra catalana, i els grups s’han compromès a constituir-lo “en el menor temps possible” tan bon punt es registri la proposta i a començar a treballar just després que s’aprovi la llei. La CUP, que sempre s’ha mostrat dubtosa respecte a la llei d’amnistia, admet que continua tenint dubtes, però insisteix en la necessitat de vetllar perquè la norma s’apliqui i doni resposta “als milers de persones que viuen l’angoixa i la incertesa de la repressió”.
El diputat de la CUP Xavi Pellicer, ha defensat la moció exposant que el Parlament “té una responsabilitat i un deute amb tota la gent” que s’ha mobilitzat en diversos moments del procés independentista. “La moció va d’això: s’ha d’assumir la responsabilitat, conjurar-se per aprofitar totes les escletxes de la llei i alleujar el patiment i l’angoixa. Si onze persones poden veure millorada la seva situació, que no en siguin deu”, ha dit durant el ple, tot remarcant que aquesta haurà de ser la feina de l’observatori, que és controlar i verificar l’aplicació de l’amnistia per “esprémer-la al màxim”.
Per la seva banda, el portaveu adjunt del grup parlamentari d’ERC, Jordi Orobitg, ha aprofitat la seva intervenció per fer valdre la llei d’amnistia, tot insistint que “no és el final de res” sinó que “és l’inici de tot”. Per als republicans, la norma és “un pas més per assolir l’autodeterminació” i ha remarcat que el referèndum és “irrenunciable i inexorable”.
Al seu torn, el portaveu adjunt de Junts al Parlament, Josep Rius, no ha volgut deixar passar l’ocasió de reivindicar el paper que ha tingut Junts en l’impuls de la llei d’amnistia, i ha assegurat que “des que Junts és a l’equació, les coses impossibles passen”. En aquesta línia, ha reafirmat el compromís de JxCat a “persistir negociant” i ha alertat que “hi ha molts interessats en què no surti bé”. A més, ha dit a la CUP que celebren que “hagin passat d’acusar Junts de votar un pacte de rendició a avenir-se a assumir la llei d’amnistia”. Rius també s’ha dirigit explícitament als diputats del PSC i els ha reclamat que “no facin de defensors del PSOE” i que, en canvi, ho siguin de tots els catalans. “Mal que els pesi, vostès són guardians dels greuges que patim els catalans”, ha afirmat.
Els comuns també s’han posicionat a favor del grup de treball per garantir l’aplicació de l’amnistia. El portaveu del grup a la cambra, David Cid, ha defensat fer-ho “des de l’ambició” perquè pugui afectar el màxim de gent possible. Cid ha celebrat que l’amnistia permetrà “sortir de la judicialització” i “avançar cap a la nova situació política”. De fet, ha afirmat que s’obre “una nova etapa” i es trenca amb la idea que “Espanya és irreformable”.
El PSC, que s’ha conjurat amb Vox, Cs i el PPC per votar en contra la moció, ha justificat la negativa assegurant que l’observatori “no és necessari en absolut”. El diputat socialista Ferran Pedret ha criticat que la moció apunti que la llei d’amnistia no contempla mecanismes de compliment i verificació i ha dit que això és així “com en la majoria de lleis”. De totes maneres, ha volgut manifestar el compromís dels socialistes per “solucionar a través de la negociació i el pacte qualsevol dels molts conflictes que pugui haver-hi a la societat catalana”.
D’altra banda, la dreta i extrema dreta del PP, Vox i Cs han posat el crit al cel amb l’aprovació de la moció, de la mateixa manera que van fer al Congrés dels Diputats durant el debat de la llei d’amnistia. El diputat de Vox Sergio Macián de Greef ha retret a la CUP que presentin la moció, recriminant-los que “no són més que diputats regionals comunistoides amb deliris de grandesa”. “Qui es pensen que són per fiscalitzar el Congrés i controlar el compliment d’una llei nacional, encara que sigui inconstitucional i infame? Qui es pensen que són per pretendre que un jutge del Tribunal Suprem comparegui aquí en una comissió i exigir-li preteses responsabilitats penals?”, els ha demanat.
En el cas de Cs, el diputat del grup liberal Matías Alonso ha subratllat que “en un país normal i en una democràcia aquesta iniciativa ni tan sols seria admesa a tràmit”. “Denunciem un nou intent d’involució totalitària i no participarem en aquesta xarlotada antidemocràtica”, ha afirmat. A més, s’ha queixat que “en un país normal el govern de l’Estat mostraria repulsa quan els seus socis de conveniència plantegessin una caça de bruixes contra jutges, policies i periodistes”.
Per la seva banda, el diputat del PPC Daniel Serrano ha denunciat que l’amnistia “parteix de la fal·làcia que a Espanya hi ha represaliats polítics” i ha afegit que com que no hi ha prou majoria per reformar la Constitució ara “pretenen reformar Espanya per la porta del darrere”. En aquesta línia, ha exposat que com que rebutgen l’amnistia també s’oposen a “tots els plantejaments polítics que se’n derivin”.