Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

L’Hospital de Mataró impulsa un programa pioner de rehabilitació telemàtica per a pacients postcovid

|

- Publicitat -

La Unitat de Medicina Esportiva i Rehabilitació de l’Hospital de Mataró ha posat en marxa un programa pioner de rehabilitació telemàtica per a pacients postcovid, amb l’objectiu de minimitzar les seqüeles que pot tenir aquest tipus de pacient. El doctor Eulogio Pleguezuelos ha explicat a l’ACN que les persones que han passat el virus poden patir fatiga i debilitat en la musculatura respiratòria, així com en braços i cames: “Això provoca un dèficit en la capacitat de marxa i fa no puguin caminar de manera independent i afecta també a activitats diàries bàsiques, com dutxar o vestir-se”. A través d’aquest programa, en el que hi participen ja 26 pacients, l’Hospital vol afavorir la recuperació de la qualitat de vida dels pacients.

Publicitat

El programa consisteix en sessions de rehabilitació per videoconferència. Els pacients és connecten amb una fisioterapeuta que marca els exercissis a fer, com si es tractés d’una sessió presencial. La trobada és dos cops per setmana i les sessions duren una hora. A més, cada quinze dies es fa un seguiment mèdic, també telemàtic.

L’Hospital incorpora de manera automàtica els pacients que en les últimes dues setmanes ha rebut l’alta i arrosseguen alguna seqüela física. A més, el centre està fent un cribratge telefònic a tots els pacients postcovid donats d’alta des de l’inici de la crisi sanitària per si n’hi hagués d’altres que també es poguessin incorporar a la rehabilitació telemàtica.

De moment hi ha tres grups de pacients que s’estan beneficiant d’aquest programa i està previst que aquesta setmana s’incorpori un quart grup i que en les pròximes setmanes se’n puguin crear de nous amb els pacients del cribratge telefònic que ja estan a casa. Per ara la majoria són homes i la mitjana d’edat és de 56 anys.

El cap de Medicina Esportiva i Rehabilitació de l’Hospital de Mataró, Eulogio Pleguezuelos, explica que els pacients més propensos a patir seqüeles físiques són els que han estat més temps hospitalitzats i amb un pronòstic més greu: “Qualsevol virus pot provocar trastorn muscular, però hi ha més atròfia i disfunció a més dies ingressats o ventilació mecànica”.

A més, en el cas de la covid-19, tots els pacients passen per una fase que s’anomena de síndrome d’hiperinflamació que provoca “la destrucció d’unes proteïnes de la musculatura” i fa que la contracció del múscul del pacient sigui “completament anòmala”, detalla el doctor Pleguezuelos.

A més de les seqüeles físiques, cap de Rehabilitació de l’Hospital de Mataró detalla que les persones que han estat infectades per coronavirus poden patir també seqüeles cognitives, com dèficit d’atenció i alteracions de la memòria, i seqüeles psíquiques: “Estan més ansiosos, més deprimits i poden patir estrès posttraumàtic”.

Tot i que encara és aviat per treure conclusions i avaluar els resultats d’aquest programa, Pleguezuelos assegura que els pacients que ja s’han incorporat al programa estan “molt contents” de poder fer les sessions de rehabilitació un cop han superat la malaltia. El doctor espera que el programa es pugui estendre a molts altres hospitals.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut