L’habitatge ja és el principal problema per al 23% dels catalans i continua en el primer lloc de les preocupacions ciutadanes, segons el primer baròmetre de l’any del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), presentat aquest dijous. L’accés a un habitatge mai havia registrat un percentatge tan alt de ciutadans que el consideren el principal neguit des que es publica el baròmetre, el 2004. En segon lloc, se situa la insatisfacció amb la política (10%), i la immigració és tercera i arriba al 10%, assolint el seu màxim en 17 anys, des del 2008. L’habitatge és el primer problema per als simpatitzants de tots els partits excepte per als de Vox i Aliança Catalana, pels quals és la immigració, i pels del PP, que tenen especial neguit per la inseguretat.
Per edats, l’habitatge amoïna més que cap altre tema en totes les franges i, en especial, entre els de 25 i 34 anys (29%), on la immigració és segona, cosa que també succeeix entre les persones de 50 a 64 anys. La insatisfacció amb la política és segona entre els més grans de 64 anys, i aquest lloc és per al funcionament de l’economia entre els de 35 a 49 i la inseguretat ciutadana entre els adults més joves, els de 18 a 24 anys.
Un de cada quatre homes joves dona suport a Trump
Com a novetat, el baròmetre pregunta per l’impacte de la tornada de Donald Trump a la presidència dels EUA, i un 68% dels catalans creu que les seves decisions tindran una influència dolenta o molt dolenta en la situació política a Catalunya. De fet, el 77% està en contra de l’orientació política del renovat líder al capdavant de l’administració nord-americana, per un 8% de favorables.
Amb tot, per bé que hi ha consens entre les dones de totes les franges d’edat i entre els homes de més de 50 anys en aquest sentit –i, en grau més baix, també entre els que tenen de 35 a 49 anys–, entre els joves de 18 a 34 els favorables a Trump pugen al 25%. Els contraris continuen sent la majoria, poc més de la meitat, però les diferències entre un sector i l’altre es veuen significativament reduïdes.
Nou de cada deu creu que la corrupció està estesa entre els polítics
D’altra banda, l’àmplia majoria de votants, set de cada deu, està a favor que els partits catalans renunciïn a alguns postulats per arribar a un acord de pressupostos quan no hi ha majoria absoluta, i el 52% es mostra favorable a un ‘cordó sanitari’ per excloure partits extremistes o antidemocràtics, mentre que el 22% hi està en contra.
L’enquesta pregunta també sobre el gran d’acord sobre les mesures per “reconduir el conflicte polític” entre el govern d’Espanya i partits com Junts i ERC, com ara els indults, l’amnistia o el diàleg, i el 53% les aprova, amb un 40% de suspensos.
Com és habitual, el grau de confiança dels ciutadans amb el seu ajuntament (5,3 punts sobre 10) és més alt que amb cap altra institució, i la monarquia espanyola està a la cua (2,1).
Entre els ciutadans hi ha consens en la percepció que la corrupció està estesa entre els polítics –ho pensen el 87% dels enquestats– i també entre els mateixos ciutadans (80%), amb pràctiques com pagar en negre o estalviar-se l’IVA.
Pel que fa a les fonts d’informació política diària, la televisió és la principal (36%), per davant de les xarxes socials (26%), el diari (23%) i la ràdio (21%). Tots els partits tenen la televisió com a especial referent, excepte els de Vox i la CUP, per qui són les xarxes.