Edició 2367

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de gener del 2025
Edició 2367

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de gener del 2025

L’FMI eleva dues dècimes el creixement del PIB espanyol per al 2025 fins al 2,3% i el situa com el més alt de l’eurozona

L'organisme també revisa a l'alça la millora de l'economia per al 2024 (3,1%) a falta de confirmació de dades oficials

|

- Publicitat -

El Fons Monetari Internacional (FMI) millora en dues dècimes el creixement del PIB espanyol previst per al 2025, fins al 2,3%. La xifra situa l’Estat com l’economia que més creixerà entre les grans potència de l’eurozona i, al mateix temps, per sobre la mitjana de les principals economies avançades en l’àmbit global. Segons les dades publicades aquest divendres, l’organisme també manté en l’1,8% el creixement del PIB previst per al 2026, identificant Espanya com una de les economies avançades més dinàmiques a mitjà termini. Per altra banda, i a falta que es confirmin les dades oficials, l’FMI apunta que Espanya va tancar el 2024 amb un creixement del 3,1%, dues dècimes més respecte a les últimes estimacions publicades l’octubre passat.

Publicitat

En cas que les dades del 2024 s’acabessin donant, Espanya es consolidaria com l’economia avançada que més va créixer a escala global, tant per sobre la mitjana de la zona euro (0,8%) com per damunt de països com els Estats Units (2,8%), el Canadà (1,3%), el Regne Unit (0,9%) o el Japó (-0,2%).

Pel que fa a les xifres del 2025, l’Estat només es veuria superat pels Estats Units (2,7%) tenint en compte les economies avançades. Un cop més, l’economia espanyola seria el principal motor de l’eurozona, per davant d’Alemanya (0,3%), França (0,8%) i Itàlia (0,7%).

Quant al 2026, el Fons Monetari Internacional estima que el creixement d’Espanya es mantindrà en l’1,8%, en línia amb el que apuntava en la seva darrera publicació de l’octubre. De nou, aquesta variació situaria l’Estat per sobre la mitjana d’una eurozona més recuperada (1,4%) i en línia amb la resta d’economies avançades del món (1,8%).

De fet, Espanya és més aviat l’excepció d’una zona euro castigada en l’àmbit econòmic, en bona part llastrada pel comportament d’Alemanya. Segons el darrer informe de l’organisme presidit per Kristalina Georgieva, el desenvolupament del país germànic és una bona mostra de la “contínua debilitat de les exportacions manufactureres i de béns, fins i tot en un moment de repunt del consum”.

Revifada del creixement

Malgrat que l’eurozona ha experimentat un creixement econòmic dèbil aquest 2024 en comparació amb exercicis anteriors, l’FMI espera que aquest torni a guanyar velocitat “de forma gradual”. No obstant això, l’organisme adverteix que la incertesa al Vell Continent es manté.

“Més enllà dels riscos derivats de canvis polítics, les tensions geopolítiques es podrien intensificar, derivant en pujades de preu sobre alguns productes”, apunta el document, mencionant la guerra d’Ucraïna i el conflicte a l’Orient Mitjà com les dues principals fonts de preocupació.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí