Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

L’exsecretari de Seguretat de Fernández Díaz nega l”Operació Catalunya’ malgrat les proves

L'excomissari Pino es reivindica com "un patriota" a la comissió d'investigació de 'l'Operació Catalunya' al Congrés

|

- Publicitat -

Francisco Martínez, secretari d’Estat de Seguretat en temps del ministre Jorge Fernández Díaz, i el comissari jubilat de la Policia Nacional i exdirector adjunt operatiu del cos Eugenio Pino han negat aquest dimarts l’existència d’una “trama parapolicial” per combatre el procés independentista. En una compareixença a la comissió d’investigació del Congrés sobre la denominada ‘Operació Catalunya’, Martínez fins i tot ha afirmat que en aquella època qui va patir més pressió van ser els populars. “Si miren l’hemeroteca veuran que el partit que va ser objecte de més investigacions en l’època en què vaig ser secretari d’Estat va ser el PP”, ha avisat. Pino, per la seva part, s’ha reivindicat com “un patriota” que ho faria “tot” per Espanya.

Publicitat

Els dos exdirigents d’Interior en temps de Rajoy han sigut els primers compareixents a la comissió que té per objectiu aclarir les actuacions de la coneguda com a “policia patriòtica” que, suposadament, hauria intentat desacreditar als líders independentistes amb investigacions prospectives i filtracions interessades a la premsa. Davant les insistents preguntes d’ERC, Junts, Podem o Sumar, l’exsecretari ha negat que hi hagués un control “maquiavèl·lic” del govern de Mariano Rajoy sobre la policia.

“Si el PP es beneficiava d’aquest suposat ús polític de la policia seria difícil d’entendre com es va produir una intervenció policial de catorze hores a la seu del carrer Gènova sent jo el secretari d’Estat, Jorge Fernández, el ministre, i Rajoy el president del govern”, ha exposat. De fet, ha ressaltat que moltes de les causes per presumpta corrupció que van afectar a dirigents del PP van acabar “tristament” arxivades i sense conseqüències més enllà del “patiment” dels investigats.

Et pot interessar  La comissió d'investigació de l'Operació Catalunya citarà Rajoy, Sáenz de Santamaría, Fernández Díaz, Mas i Junqueras

Investigacions “prospectives”

Preguntat per si va fer “investigacions prospectives” buscant possibles delictes entre els líders del procés, Martínez ha recordat que aquestes estan prohibides a l’àmbit judicial. “Les forces de seguretat d’Espanya i de tots els països a més d’investigacions en el marc d’operacions judicials fan intel·ligència, que no és el mateix que prospectiva, però té un component que va més enllà de la pura investigació dels fets”, ha admès abans de dir que aquestes indagacions es fan per lluitar contra el terrorisme i “altra mena d’amenaces”, però mai amb “finalitat política”.

“Tot” per Espanya

Pel que fa a l’excomissari Pino, qui ha començat la seva intervenció lamentant haver sigut convocat a una “comissió política”, ha avisat als presents que no tenia previst dir “absolutament res”. “A aquestes altures de la vida no penso declarar res”, ha alertat abans de recordar que està jubilat des de fa anys i que, a més, tot allò que pugui saber és en condició a la seva professió de policia, de manera que tampoc ho podria explicar.

Malgrat la seva oposició inicial, l’excomissari ha acabat contestant algunes qüestions del diputat d’ERC Gabriel Rufián, que li ha recordat que no és la primera vegada que compareix per parlar de “corrupteles” policials. Davant del republicà, ha manifestat que és “patriota” i ho faria “tot” per Espanya. “Tot és tot”, ha insistit. A preguntes de Vox, Pino ha negat cap mena “d’operació policial” contra l’independentisme i ha dit que va respectar sempre la jerarquia policial i judicial.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut