El Parlament Europeu deixa per ara vacant l’escó del candidat de Junts, Toni Comín, després que la Junta Electoral Central (JEC) publiqués la llista d’eurodiputats espanyols on no figurava el dirigent independentista per no haver acatat la Constitució. Segons han confirmat fonts parlamentàries a l’ACN, l’Eurocambra prendrà una decisió sobre Comín un cop s’hagi publicat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ha de posicionar-se sobre la necessitat imprescindible de jurar la Carta Magna espanyola per obtenir la condició d’eurodiputat. Les mateixes fonts assenyalen que són les autoritats espanyoles les que tenen la potestat per decidir sobre aquesta qüestió i apunten que la llista de la JEC pot variar.
El Parlament Europeu, doncs, acata el que va expressar la JEC aquest mateix dilluns, que va optar per excloure Comín de la llista d’eurodiputats espanyols per no haver jurat la Constitució. En aquest sentit, l’àrbitre electoral considera que la seva decisió està avalada pel Tribunal Suprem, el qual considera que, mentre es mantingui en vigor la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), el jurament a la Constitució davant la JEC és una condició indispensable per ser considerat eurodiputat.
La junta electoral ignora així la jurisprudència del TJUE en el cas d’Oriol Junqueras de l’any 2019, la qual va establir que la condició d’eurodiputat s’adquireix en “la mateixa elecció”.
De fet, la Junta Electoral Central afegia en el document publicat aquest dilluns que declarava “temporalment vacant” l’escó de Comín “fins que es produeixi aquest acte d’acatament de la Constitució”, “sense prejudici de la seva interpretació conforme de la sentència del TJUE del desembre del 2019” d’Oriol Junqueras.
En aquest sentit, el Parlament Europeu interpreta que Comín podia desplaçar-se fins a l’Estat per jurar la Constitució, ja que gaudia d’immunitat parlamentària. No obstant això, el dirigent de Junts ha preferit no arriscar-se a fer aquest pas per l’ordre de detenció que encara pesa sobre la seva figura.
Pendents de Luxemburg
El Parlament Europeu ha deixat clar que no es posicionarà fins que el TJUE, amb seu a Luxemburg, emeti una sentència final sobre la condició d’eurodiputats dels dirigents de Junts. Després de les eleccions europees del maig de 2019, la llista definitiva de la JEC d’eurodiputats no incloïa ni Puigdemont ni Comín -així com tampoc Junqueras- per, precisament, no haver jurat la Constitució.
El llavors president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, no els va reconèixer com a eurodiputats, tot i que posteriorment, el desembre de 2019, els dos membres de Junts van prendre l’escó. Aquest canvi va respondre a la decisió del nou president del Parlament Europeu, David Sassoli, que va tenir en compte la sentència del TJUE sobre la immunitat de Junqueras, on s’establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes.
Malgrat prendre l’escó, Puigdemont i Comín van demandar l’Eurocambra per la negativa de Tajani a reconèixer-los des del principi. La sentència de primera instància sobre aquesta qüestió emesa pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) avalava la decisió de Tajani. Els serveis jurídics del Parlament Europeu, a més, van afirmar durant la vista que Sassoli va reconèixer la condició d’eurodiputats a Puigdemont i Comín “probablement de forma il·legal” perquè l’Eurocambra “mai va rebre la notificació que van ser escollits a Espanya”.
Els dirigents independentistes, però, van recórrer al TJUE, que encara ha d’emetre una sentència final sobre el cas. Sobre aquesta qüestió, però, l’advocat general de TJUE, Maciej Szpunar, va avisar que el jurament de la Constitució espanyola per obtenir la condició d’eurodiputat “contravé” la legislació europea i el principi de sufragi universal.
L’opinió de l’advocat general no és vinculant, tot i que el TJUE acostuma a seguir els seus arguments abans dictar sentència final. Sigui com sigui, es desconeix la data en què el TJUE té previst posicionar-se i, per tant, el cas de Comín queda de moment a l’aire. A propòsit d’aquesta qüestió, des del Parlament Europeu indiquen que l’escó del candidat de Junts pot quedar vacant ‘sine die’ i, en conseqüència, el partit no estaria obligat a buscar-li un substitut fins que es conegués la sentència.
Advertència de Comín
Aquest mateix dilluns, just després de conèixer la decisió de la JEC, Comín va subratllar en declaracions des de Brussel·les que la sentència del TJUE sobre l’escó de Junqueras va ser “inequívoca” i que deixava “molt clar” que no calia jurar la Constitució per adquirir la condició d’eurodiputat.
Segons Comín, la seva exclusió de la llista de la JEC és “irrellevant” i va llançar un avís a l’actual presidenta del Parlament Europeu, Roberta Mestola, qui probablement repetirà al capdavant de l’Eurocambra durant la primera meitat de la pròxima legislatura europea. “La presidenta Metsola sap molt bé què ha de fer, que és respectar el dret europeu i la jurisprudència europea”, va dir.
En aquest sentit, Comín va donar per fet que obtindria la credencial d’eurodiputat per assistir al ple de constitució de l’Eurocambra que se celebrarà a Estrasburg entre els dies 16 i 19 de juliol i va dir que, en cas contrari, presentaria una demanda contra Metsola.