Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024
Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024

L’Estat espanyol volia ser còmplice de la detenció de Puigdemont: va oferir la Policia Nacional i la Guardia Civil

El ministeri espanyol d'Interior assegura que la detenció de Puigdemont "ha estat, és i serà fins al seu compliment un objectiu operatiu per totes les unitats i serveis policials"

|

- Publicitat -

L’Estat espanyol, governat per un PSOE que no pot amagar el seu afany repressor contra l’independentisme, volia ser còmplice de l’anhelada detenció del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El ministeri d’Interior, liderat per Fernando Grande-Marlaska, fins i tot va oferir el suport dels cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a l’operatiu de detenció de Puigdemont el dia del seu retorn. Així ho constata l’informe que ha remès Interior al Tribunal Suprem, després que el jutge que persegueix la causa independentista, Pablo Llarena, demanés explicacions sobre el fracàs estrepitós de l’operatiu

Publicitat

L’informe del ministeri espanyol de l’Interior exposa que els dispositius de control i vigilància dels cossos policials estatals no van detectar “en cap moment” la presència de Carles Puigdemont en fronteres, ports i aeroports des del passat 11 de juny, quan el magistrat instructor del Suprem va decidir mantenir en vigor la seva ordre de detenció. Un cop va confirmar-se la desaparició de Puigdemont el passat dijous, el ministeri assegura que va reforçar la vigilància en aquests punts.

El ministeri també subratlla que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil va mantenir actius els controls a les fronteres durant els dies previs a la fuga de Puigdemont, especialment a Barcelona i a l’àrea metropolitana. Ara bé, apunten que en aquest moment, i donada “la competència i les capacitats operatives” dels Mossos, no van portar a terme cap operatiu en paral·lel per detenir Puigdemont. Tanmateix, i segons va informar el secretari general de Junts, Jordi Turull, Carles Puigdemont era a Catalunya des del dimarts d’aquella setmana, i fins i tot va sortir a passejar per la ciutat sense que ningú el detectés. 

Et pot interessar  El SAP-Fepol reclama autocrítica sobre la no-detenció de Puigdemont i espera que Parlón no faci una “cacera de bruixes”

Posteriorment, els Mossos d’Esquadra van informar el ministeri del disseny del dispositiu “específic i especial” que havien planejat per procedir a la detenció de l’expresident un cop fos localitzat. En aquest moment, el govern espanyol va oferir a la Generalitat “qualsevol mena de suport operatiu” per part dels cossos estatals. La policia catalana, però, no va requerir aquest suport operatiu.

Durant la fugida de Puigdemont el passat dijous, el ministeri va exigir activar els recursos operatius i d’intel·ligència extraordinaris de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per localitzar i detenir el líder independentista. Així mateix, es va reforçar la vigilància a ports i aeroports catalans i vies públiques, especialment aquelles que condueixen o que són pròximes a la frontera amb França. Les vies d’alta capacitat, però, van quedar sota la responsabilitat dels Mossos d’Esquadra, segons detallen en el mateix informe. En el mateix informe el govern espanyol puntualitza que el dispositiu va actuar fins a les 24 h del dissabte dia 10 d’agost i que la detenció de Puigdemont “ha estat, és i serà fins al seu compliment un objectiu operatiu per totes les unitats i serveis policials” del ministeri.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

1 COMENTARI

  1. No és cert. La caríssima de mantenir i inepta (a parer meu) G.In civil, va tenir l’oportunitat de detenir al nostre president, a la frontera. Tot havent lo seguit i resseguit; dia i nit; des de Brussel·les a Franca i la Frontera. Dia si i dia també, i no és perquè el nostre MHP no hagués manifestat obertament les seves intencions, d’anar al Parlament el dia de la investidura (que fou impedit a la Ciutadella) pel Cos del Sr. Helena.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut