Edició 2234

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 06 de setembre del 2024
Edició 2234

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 06 de setembre del 2024

L’Estat espanyol s’aprofita de la llei d’amnistia per evitar que el TEDH el condemni per l’1-O

Argumenta que la vulneració de drets fonamentals ha quedat reparada amb els canvis del Codi Penal, els indults i l'amnistia, tot i la seva aplicació esbiaixada

|

- Publicitat -

L’Estat espanyol i el seu Govern, concretament el PSOE, demostren una vegada més que són uns mestres de l’engany. Després de l’estira-i-arronsa que va suposar la llei d’amnistia, aquesta, ara per ara, ha beneficiat principalment als policies espanyols investigats per brutalitat policial l’1-O, però no pas els milers de manifestants afectats per la repressió judicial, ni tampoc els líders del Procés. Ara, per si això no fos prou, l‘Estat espanyol treu pit i s’aprofita de l’amnistia per evitar que el Tribunal Europeu de Drets Humans el condemni en la causa de l’1-O.

Publicitat

L’Advocacia de l’Estat ha enviat al TEDH noves al·legacions per evitar que Espanya sigui condemnada per vulneració de drets fonamentals en la causa de l’1-O. L’aprovació de la llei d’amnistia és el nou argument que ha utilitzat per tal d’evitar la condemna, segons han avançat el diari ‘Ara’ i ‘El Nacional’ i ha pogut confirmar l’ACN. La llei, de fet, s’incorpora sencera en l’escrit d’al·legacions.

Concretament, argumenta que en cas que es conclogui que es van vulnerar drets fonamentals, l’Estat ha reparat part del dany amb la modificació d’alguns delictes del Codi Penal, els indults i ara també la llei d’amnistia. L’escrit de l’Advocacia de l’Estat argumenta que no es va condemnar els polítics independentistes per la seva ideologia, sinó perquè van incomplir la llei, i es nega la vulneració de la llibertat d’expressió i associació o altres drets. També consideren que era “previsible” que fossin condemnats pel delicte de sedició.

Així mateix, també rebat l’argument sobre l’existència de dos vots particulars de magistrats del Tribunal Constitucional que van considerar les condemnes desproporcionades. “Aquest argument, traslladat al camp de les lleis, portaria a l’absurda conseqüència de restar legitimació i eficàcia vinculant a les lleis quan no s’aprovin per unanimitat de vots al Parlament”, apunten els advocats de l’Estat.

Et pot interessar  El Tribunal Constitucional resoldrà sobre l'amnistia en un termini d'entre sis mesos i un any

La causa de l’1-O al TEDH està promoguda pels nous presos independentistes, que van demandar l’Estat a Estrasburg al·legant una vulneració de drets fonamentals. Els polítics independentistes encara poden presentar un escrit més abans que el tribunal entri en la fase de deliberació definitiva. Els demandants reclamen més de mig milió d’euros per danys morals i també les costes i despeses judicials.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut