El president del Consell General de Cambres de Catalunya, Josep Santacreu, ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, en què l’alerta del “presumible risc de disminució de l’oferta de crèdit derivada d’una major concentració bancària” en cas que l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell acabi prosperant. Pel president del Consell General de Cambres, la concentració bancària a Catalunya arribaria a “límits molt elevats” i recorda que en el cas del Sabadell es donen unes “circumstàncies singulars que van més enllà dels criteris habituals de defensa de la competència ja que es tracta d’una entitat financera molt especialitzada en el crèdit a les petites i mitjanes empreses”.
Segons Santacreu, després de “múltiples converses” amb el teixit empresarial català, les preocupacions arran d’aquesta operació són “diverses i compartides” però assenyala que la principal és aquesta disminució de l’oferta bancària.
En el cas del Banc Sabadell, remarca l’alt grau d’especialització de l’entitat amb les pimes. “Aquest grau d’especialització s’ha anat construït pacientment amb els anys al llarg de tot el territori nacional i és un valuós intangible incorporat en una xarxa de relacions i coneixements vinculats a les persones, a ambdós costats de la relació banca-empresa”, afirma a la carta enviada a la presidenta de l’organisme en nom de les 13 cambres catalanes.
Pel també president de la Cambra de Comerç de Barcelona, “aquest intangible és part d’una cultura d’empresa difícil de crear i replicar en un marc diferent al que li dona sentit” i afegeix que el posicionament del Sabadell en aquest segment és una “estratègica competitiva per assolir la visibilitat en un mercat dominat per les grans corporacions”.
D’altra banda, Santacreu es mostra partidari de la unió bancària europea i recorda que el Banc Sabadell ha avançat “amb bon peu en el camí correcte” amb l’adquisició del banc britànic TSB. “Creiem que el projecte d’integració europea emprès des del Sabadell té un gran recorregut potencial, sense perdre en el camí l’ADN propi de l’entitat -al contrari projectant cap a l’exterior una cultura de servei a la pimes des d’una base domèstica forta”, remarca.