Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

L’EMA es pronunciarà aquest dimecres sobre els trombes i la vacuna d’AstraZeneca

|

- Publicitat -

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) emetrà una nova opinió “a última hora” d’aquest dimecres sobre la relació entre la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19 i els trombes que han experimentat alguns dels vacunats.

Publicitat

Ho ha avançat en una publicació a les xarxes socials la comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides: “En estret contacte amb l’EMA sobre l’avaluació de farmacovigilància de la vacuna d’AstraZeneca. S’espera l’avaluació a última hora del dimecres”.

El cap de l’estratègia de vacunació de l’EMA, Marco Cavaleri, ha confirmat aquest dimarts una “associació” entre la vacuna d’AstraZeneca i els esdeveniments trombòtics que estan experimentant alguns vacunats, principalment dones menors de 50 anys amb dèficit de plaquetes.

“Podem dir-ho, hi ha clarament una associació amb la vacuna. No obstant això, encara no sabem què causa aquesta reacció. Aquestes trombosis cerebrals amb dèficit de plaquetes semblen ser el principal esdeveniment a investigar. En resum: en les properes hores direm que hi ha una connexió, però encara hem d’entendre com passa”, ha detallat en una entrevista amb el diari italià ‘Il Messagero’.

El responsable de l’EMA ha reconegut que “hi ha més casos de trombosi cerebral amb dèficit de plaquetes entre els joves del que caldria esperar”, principalment en dones menors de 50 anys. “Encara que també hi ha hagut casos d’entre 50 i 60 anys i també hi ha homes, al voltant del 20 per cent. L’edat mitjana ronda els 45-47 anys”, ha puntualitzat.

En qualsevol cas, Cavalieri no s’ha pronunciat obertament sobre si es fixarà un grup d’edat o col·lectiu al qual no es pugui administrar aquest dimecres, en la reunió que ha organitzat l’EMA per emetre una nova opinió sobre la seguretat de la vacuna.

“Entenc la necessitat europea de tenir una veu única i forta, però no sé si tindrem aquest tipus d’indicació tan aviat com aquesta setmana. Però certament s’actualitzarà la informació del producte, indicant que els esdeveniments adversos estan relacionats amb la vacuna. Estarà clarament establert”, ha afirmat.

Dimecres passat, la directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, va assenyalar que, encara que “no s’ha demostrat una relació causal amb la vacuna”, sí que “és possible”, per la qual cosa “s’estan realitzant noves anàlisis”.

Fins a aquesta data, segons Cooke, es van detectar un total de 44 casos de trombosis venosa cerebral en 9,2 milions de persones vacunades amb la injecció d’AstraZeneca a Europa, xifra que no inclou tots els 31 casos notificats ahir a Alemanya.

En total, s’han produït a Europa 14 morts que s’investiguen per la seva possible relació amb efectes adversos de la vacuna d’AstraZeneca, encara que no totes per aquest tipus de trombes. “Si observem l’exposició ajustada a l’edat, calculem un risc d’un per cada 100.000 en els menors de 60 anys”, va detallar Cooke.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut