Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

L’augment de contagis es tradueix ja en més pressió assistencial als hospitals catalans

|

- Publicitat -

L’augment de contagis a Catalunya s’està traduint ja en més pressió assistencial als hospital catalans, segons han explicat diferents responsables dels centres hospitalaris a l’ACN. Aquest és un dels grans temors del Govern en aquesta pandèmia i motiu pel qual s’estan a punt d’aplicar noves restriccions. El Parc Taulí i l’Hospital de Vic alerten que les xifres d’ingressos ja s’han “disparat”. El centre sabadellenc tem un escenari de “saturació”. A l’Hospital del Mar de Barcelona, per contra, l’increment d’hospitalitzacions encara no s’ha notat, però sí les arribades a Urgències, que s’han doblat. El mateix passa a Lleida, on obriran una segona planta covid aquesta setmana a l’Arnau de Vilanova.

Publicitat

Segons les últimes dades disponibles, hi ha més d’un miler de persones ingressades, en concret 1.024, amb un increment de 40 pacients en 24 hores. D’aquestes, n’hi ha 189 a l’UCI, disset més en les últimes hores.

L’Hospital Clínic ha notat en els darrers dies un creixement dels pacients amb coronavirus. Segons fonts del centre, la setmana passada el nombre de pacients ingressats a causa de la covid-19 se situava al voltant dels 30 i ara s’apropa als 50. A l’UCI, el nombre de pacients amb aquesta malaltia era inferior a 10 la setmana passada i ara en són uns 12 o 13, segons el dia.

De moment l’hospital barceloní no ha hagut d’aplicar mesures extraordinàries, però compta amb un pla de contingència per si els casos augmentessin de forma considerable en els propers dies. Des del Clínic subratllen que estan “atents” i “tensionats” i esperen que la ciutadania segueixi les normes i mesures per evitar contagis.

Al Taulí li preocupa la manca d’infermeres

El cap del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, ha assegurat a l’ACN que la pressió assistencial per la covid-19 ha anat a més des de finals de juliol, però en les darreres setmanes aquesta tendència s’ha “disparat”, el que fa preveure als responsables del centre que es pot arribar aviat a un escenari de “saturació”.

“Necessitarem obrir més espais a l’hospital per a covid-19 i això voldrà dir que no podrem seguir fent l’activitat normal”, es lamenta. Tot i això, les dades ara per ara encara no són preocupants. Amb dades del 13 d’octubre, al Tauli hi ha 86 pacients ingressats per coronavirus, dels quals hi ha 9 a l’UCI i la resta a planta.

Pel que fa als plans del centre, Cervantes detalla que estan “preparats”. Aquest mateix dimarts, de fet, ja s’han habilitat llits d’hospitalització a l’hotel Verdi per a pacients en fase de recuperació amb l’objectiu de no tancar més plantes per a covid-19 a l’edifici principal. “I si anés molt malament també podríem obrir la pista d’atletisme”, recorda.

El que més preocupa als responsables del Taulí és ara per ara la manca de personal d’infermeria. “Anem molt justos”, ha admès el doctor Cervantes. “Patim molt pel que pot passar en les pròximes setmanes, però no per la manca d’espais o de respiradors, sinó per les infermeres”, ha explicat.

També des de l’Hospital de Bellvitge es constata un increment de casos i d’hospitalitzacions, però indiquen que és assumible fins ara. En concret, el centre ha passat de tenir 26 pacients hospitalitzats amb PCR positiva el 7 d’octubre a 38 pacients el dia 13. D’aquests, quatre es troben en unitats de semicrítics i vuit en unitats de crítics.

Increment d’arribades a Urgències de l’Hospital del Mar

L’Hospital del Mar ha notat ara com ara un “petit increment” del nombre de pacients ingressats, indica a l’ACN el cap del Servei de Malalties Infeccioses, el doctor Juan Pablo Horcajada. Segons les darreres actualitzacions, a l’hospital hi ha 36 pacients ingressats -en les últimes setmanes aquest nombre s’havia situat al voltant de la trentena- i 9 pacients es troben a l’UCI.

El que sí que ha registrat l’Hospital del Mar en els últims dies és un increment dels pacients que arriben a Urgències, que s’ha doblat i ha passat de vorejar la desena en els últims mesos -alguns dies 5, altres 12, exemplifica el doctor Horcajada- a superar la vintena i fins i tot arribar, aquest dimarts, a 30. “Són pacients que no ingressen perquè no tenen quadres greus però sí que hem notat aquest augment dels positius”, assenyala.

El doctor Horcajada preveu que l’increment de casos es tradueixi en un augment dels ingressos en els propers dies, però espera que es pugui evitar un impacte tan dur com el de la primera onada, i que “tanta por” els fa i “tanta preocupació” els genera, expressa. “Espero que quan l’augment del nombre de pacients comenci a agafar velocitat, es comencin a notar les mesures que s’estan implantant. És la meva esperança, el que no sé és si hi som a temps”, afirma.

Davant d’un eventual increment dels ingressos, el cap del Servei de Malalties Infeccioses explica que tenen un pla de contingència, que estableix una sèrie de fases per fer canvis en tots els dispositius en paral·lel per augmentar el personal i els espais destinats a atendre els pacients amb covid-19. De moment, no han hagut de posar-lo en marxa. “Esperem que no l’haguem d’activar perquè la intenció de l’hospital és donar servei a tota la societat en tots els aspectes que calgui”, ha recalcat.

A Can Ruti la covid-19 encara no interfereix en l’activitat habitual

A l’Hospital Germans Trias, el director mèdic, Josep Maria Mòdol, assegura que ara per ara la situació de la covid-19 “no interfereix” en l’activitat habitual d’Urgències, les plantes d’ingressos ni en les UCI. Si bé constata que hi ha hagut un repunt de pacients durant les darreres setmanes, destaca que la situació està “molt lluny” d’arribar a les xifres de la primavera. En global, els pacients amb covid-19 representen un 10% del total d’activitat del centre.

El doctor Mòdol destaca que l’hospital pot mantenir amb “normalitat” l’atenció a la resta de pacients gràcies a dos mòduls externs dedicats exclusivament als casos de coronavirus. Un és un espai cedit per l’ICO que ja es va utilitzar durant la primera onada de la pandèmia i s’hi atenen els pacients crítics. L’altre, s’ha posat en marxa fa poques setmanes reconvertint l’aparcament de l’àrea de Maternitat, i hi ha capacitat per atendre 200 pacients amb covid-19 convencional o en estat semi-crític.

Amb aquests mòduls, el doctor Mòdol assegura que tota l’activitat habitual del centre es manté “al 100%”. Avisa, però, que “si la pandèmia progressa de forma molt ràpida, hi haurà un problema”, tot recordant que els mòduls externs “poden atendre pacients, però fins a un cert límit”. El director mèdic de Can Ruti admet certa “preocupació” per la situació de la covid-19 arreu del món, si bé assegura que el centre “està preparat” i destaca que els professionals coneixen la malaltia “bastant més que abans”.

Els ingressos covid es disparen a Vic

Les hospitalitzacions al Consorci Hospitalari de Vic s’han disparat al llarg de la darrera setmana. A l’Hospital Universitari de Vic hi ha hospitalitzades 39 persones amb covid-19, mentre que a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic hi ha tres pacients ingressats. La majoria pertanyen a la franja d’entre 60 i 70 anys. També s’ha detectat un auge a l’UCI i els pacients que arriben amb símptomes covid a les urgències de l’hospital ronden el 50% del total. Des del consorci, la directora assistencial, Rosa Maria Morral, reconeix a l’ACN que malgrat que no es viu la situació de la primera onada, la situació “comença a agreujar-se”. Ara mateix estan realitzant unes 200 PCR diàries, a banda d’altres proves com els tests ràpid i les anàlisis de sang.

De moment, explica Morral, l’hospital pot mantenir l’activitat habitual i les intervencions quirúrgiques. D’una banda, explica, perquè el ritme de casos no s’assimila als de la primera onada, però també destaca el fet que ara els ingressos “acostumen a ser més curts”. També gràcies a la incorporació de nous professionals, una quarantena des de l’estiu. A més, l’hospital de Vic compta ara amb una nova planta –estava en obres en al primera onada-, que s’adreçarà inicialment a pacients de malalties infeccioses, amb 25 llits.

En aquests moments, avança Morral, l’hospital treballa amb la voluntat de poder mantenir l’activitat “covid i no covid”. En un segon escenari, afegeix, s’hauria de disminuir l’activitat quirúrgica i, en el pitjor de casos, tornar a limitar-la exclusivament als pacients afectats pel virus i reobrir la segona unitat de crítics. “Esperem no haver-hi d’arribar”, diu la directora assistencial.

A Manresa, la darrera setmana s’han produït cinc morts a l’Hospital de Sant Joan de Déu i també s’han disparat els ingressos. S’ha passat de 10 a mitjans de setembre a 28 aquest dimecres. Arran de l’increment, aquest dijous és previst que l’Hospital de Sant Andreu obri una zona d’aïllament per a pacients amb covid-19 amb l’objectiu de descongestionar l’Hospital de Sant Joan de Déu. Hi haurà un total de 14 llits.

A l’Arnau de Lleida obriran una segona planta covid aquesta setmana

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida preveu obrir aquesta setmana una segona planta per a pacients amb la covid-19. El gerent de l’ICS a Lleida, Ramon Sentís, ha explicat a l’ACN que estan notant un increment dels pacients amb simptomatologia compatible que acudeixen a Urgències, sobretot al CUAP de Prat de la Riba, cosa que s’està traslladant en un augment d’ingressos de coronavirus a l’hospital. Actualment, en registra entre quatre i cinc al dia, però preveu que en pocs dies es moguin entre vuit i nou. A la vegada, destaca que es detecten uns 120 positius diaris en les PCR que s’analitzen al laboratori de l’Arnau, quan fa unes setmanes la xifra estava estabilitzada en unes 60.

Aquest dimecres, hi havia una seixantena d’hospitalitzats amb coronavirus a la regió sanitària de Lleida, 32 dels quals a l’Arnau i la resta en clíniques privades. D’aquests, 6 es troben a l’UCI de l’hospital públic. Cal recordar que amb el rebot del juliol els hospitals lleidatans van arribar a un pic de 203 persones ingressades. En el cas de l’UCI, el centre està tenint “molta pressió” en hospitalització d’altres patologies, i preveu començar a tenir-ne de covid-19 cap a finals de setmana, segons Sentís. L’UCI de l’Arnau de Vilanova encara té espai per a dos pacients amb covid-19 i sumaria uns altres vuit llits si s’acaba utilitzant la de la Unitat de Coronària, explica.

El gerent ha remarcat que els professionals “estan preparats” per afrontar el rebrot i, després d’aquests mesos, tenen “molta més expertesa” i coneixen més aspectes de la malaltia. A més, s’han dut a terme obres i s’ha equipat l’hospital, a més de l’edifici modular externs per a covid-19 que s’està construint. En cas que sigui necessari, inicialment, s’ha previst recuperar les tres plantes covid de l’Arnau de Vilanova i també es reobririen les dues del Santa Maria. També està habilitat el pavelló Onze de Setembre, però Sentís confia que no calgui posar-lo en marxa, ja que voldria dir que s’ha arribat a una situació “molt complicada”, amb més 250 hospitalitzacions. Així mateix, estan preparats els dispositius de l’hotel Rambla, hotel Nastasi i la Manreana.

Més pressió i “calma tensa” a Girona

L’augment de contagis de covid-19 també es comença a notar als hospitals de les comarques gironines, amb un increment del nombre d’hospitalitzacions i de malalts a les UCI durant la darrera setmana. Actualment, segons dades de Salut, als hospitals de la Regió Sanitària de Girona hi ha 112 persones ingressades per coronavirus, de les quals 20 en estat crític.

“Als hospitals la pressió assistencial és acceptable, sí que hi ha augmentat l’activitat covid però no de manera exagerada; és un increment gradual que ara per ara no genera una pressió molt important i que podem tolerar”, ha afirmat el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, en una entrevista a l’ACN.

Les xifres actuals d’ingressos estan molt allunyades dels pics que es van viure durant la primera onada de la pandèmia, quan es va arribar a més de 650 persones hospitalitzades i 110 malalts a la UCI. Segons Carreras, caldrà analitzar la situació “dia a dia”. El gerent del CatSalut també remarca que els hospitals de la demarcació tenen a punt els plans de contingència per donar resposta a un eventual augment de les necessitats d’ingressos.

Actualment hi ha una seixantena de places d’UCI estructurals entre el Trueta i el Santa Caterina, amb capacitat d’ampliar-les fins a les 130 si calgués. Salut ha analitzat la resposta als hospitals durant la primera onada i té una previsió d’espais dins dels equipaments sanitaris. Així, segons ha concretat Carreras, no preveuen haver d’habilitar pavellons o equipaments externs als hospitalaris.

Carreras també ha exposat que compten amb suficients Equips de Protecció Individual (EPI) i respiradors per a la segona onada però admet que preocupa una possible manca de professionals, sobretot d’infermeria. Per això, si calgués, preveuen poder incorporar altres perfils de treballadors perquè alliberin els sanitaris de les tasques administratives i així es puguin centrar a assistir els pacients.

Segons ha remarcat el gerent del CatSalut, l’augment de casos no s’ha traduït en més pressió a les urgències dels hospitals perquè és l’atenció primària l’encarregada de fer seguiment dels possibles positius de covid-19. En aquest sentit, ha recordat que Salut està desplegant un pla de reforç als CAP per reduir pressió als professionals.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut