L’Ajuntament de Barcelona posa fil a l’agulla per transformar els espais que integren l’Antic Hospital de la Santa Creu, al cor del Raval, i millorar-ne els entorns. La voluntat del consistori és transformar l’extens recinte, que integra equipaments com la Biblioteca de Catalunya, l’Antiga Massana o els Jardins de Rubió i Lluch, per millorar prop de 12.000 m2 per a nous usos d’equipament cultural. Pel que fa a l’Antiga Massana, recuperada pel consistori després del desallotjament d’aquest dimarts, l’ajuntament preveu destinar l’espai a ampliar l’activitat de l’Escola Massana. A curt termini, s’enderrocarà el mur rosa actual per fer-hi un pas a la planta baixa que permeti connectar la plaça de la Gardunya amb els jardins Rubió i Lluch.
Aquest nou pas en planta baixa passarà a ser una tercera porta d’entrada als jardins de Rubió i Lluch, junt amb les entrades del carrer de l’Hospital i del carrer del Carme. Concretament, es preveu que les obres per a l’obertura d’aquest nou pas comencin aquest estiu i acabin el 2026 i tinguin un pressupost de 820.000 euros. Per connectar els actuals volums en planta baixa, s’enderrocaran les barreres físiques que separen el pati est i el pati oest entre ells i amb els jardins i la plaça Gardunya. A la pràctica, això vol dir enderrocar el mur rosa símbol del període en què l’edifici ha estat ocupat per entitats i col·lectius del Raval.
Segons ha explicat en roda de premsa el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, l’Escola Massana podrà ampliar les seves activitats acadèmiques a l’antiga Massana i no hi ha previst a hores d’ara destinar cap espai de l’edifici perquè els col·lectius que han ocupat l’edifici durant cinc anys puguin continuar la seva activitat.
En paral·lel aquest mes de febrer es preveu iniciar la reforma a la plaça del Dr. Fleming i la mateixa plaça de la Gardunya, on s’instal·larà nou mobiliari urbà, nous paviments i una zona de jocs infantils amb sorral i elements de joc. L’actuació té un cost d’1’8 milions d’euros i es preveu que finalitzi a finals d’estiu de 2026.
Ampliació de la Biblioteca Nacional
El futur de l’antiga Massana i el seu entorn formen part d’un projecte molt més ampli que preveu la transformació global de l’Antic Hospital de la Santa Creu. “La vocació de tot el conjunt és consolidar els usos acadèmics, culturals, veïnals i científics del conjunt d’entitats que tenen seus i fan activitats en aquest espai”, ha dit Batlle.
Tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat hi estan implicats i preveu destinar 72 milions d’euros a la transformació del recinte, que es pot allargar anys. El director general de BIMSA, Ricard Font, ho ha justificat perquè és una actuació patrimonial “complexa” en un barri, com és el Raval, “densificat”. Per això, la previsió és que les obres no comencin fins al 2027 o 2028.
En aquesta segona fase es preveu crear un recinte bibliotecari i cultural que aculli la Biblioteca de Catalunya ampliada, d’una banda, i una nova biblioteca municipal de districte, de l’altra. “Volem fer que tot el recinte sigui dedicat a serveis bibliotecaris d’accés gratuït per a tothom i que sigui un punt rellevant i de referència del teixit cultural del barri i de la ciutat. Que la gent vingui cap aquí”, ha dit la directora de la Biblioteca Nacional, Eugènia Serra.
Segons ha detallat Font, avui hi ha 4.000m2 de l’Antic Hospital que estan desaprofitats. “Això és determinant i tots els àmbits culturals guanyen superfícies útils”, ha indicat. En primer lloc part de l’activitat de la Biblioteca de Catalunya es traslladaria a espais ara en desús a la banda carrer d’Egipcíaques i permetria que la biblioteca guanyi en superfície, passant dels prop de 3.100 m2 actuals a 5.200.
“És un projecte molt desitjat”, ha celebrat Serra. Segons ha dit, els espais que tenen ara són “insuficients” i els impedeix, per exemple, acollir algunes exposicions. Per contra, amb la transformació es comptarà amb un auditori i sales d’exposicions.
En el cas de la Biblioteca de Catalunya, el projecte suposarà una clara optimització dels serveis, donat que es podran traslladar a la seu del carrer Hospital els serveis que actualment estan ubicats a un altre edifici del carrer Villarroel. La previsió és que a finals d’aquest any surti a licitació la redacció del projecte.
Nova biblioteca de districte
Un cop s’hagi fet aquest trasllat, es podrà ubicar una biblioteca municipal de districte, que substituirà l’actual biblioteca de Sant Pau i Santa Creu, a l’espai que s’alliberi amb el trasllat parcial de la Biblioteca de Catalunya. De fet, un dels objectius principals del projecte, segons l’Ajuntament, és recuperar els espais de la façana de l’Antic Hospital amb la plaça de la Gardunya per poder fer créixer la biblioteca municipal actual per esdevenir en la nova biblioteca de districte de Ciutat Vella, dotant d’un equipament com aquest a l’únic districte de la ciutat que no en té actualment. La nova biblioteca de districte comptaria amb uns 3.200 m2, respecte els 1.700 que té l’actual biblioteca municipal.
La nova biblioteca ocuparia majoritàriament la part de façana que dona a la plaça de la Gardunya, tant en planta baixa com a primera i segona planta. És l’espai on s’ubicava la Tancada Migrant, que l’Ajuntament va recuperar després de desallotjar-lo al maig del 2024.