Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

L’Advocacia de l’Estat pregunta si els presos polítics han tornat dels diners “malversats” per fer l’informe sobre els indults

|

- Publicitat -

L’Advocacia de l’Estat ha sol·licitat “informació complementària” relativa a la devolució de les “quantitats malversades” en el ‘procés’ independentista per poder elaborar el seu informe sobre la conveniència o no d’atorgar indults als presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem. La petició es va fer aquest dimarts, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press.

Publicitat

La informació s’ha reclamat entre altres al Tribunal Suprem, que previsiblement recordarà que en la seva sentència ja va fixar que seria el Tribunal de Comptes l’encarregat de dirimir i reclamar la responsabilitat civil en què poguessin haver incorregut els quatre condemnats que ho van ser per malversació de fons públics a més de per sedició. Els quatre líders independentistes penats amb aquesta delicte van ser Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa.

De fet, ja al febrer de 2020, la Sala presidida per Manuel Marchena va posar a la disposició del Tribunal de Comptes els més de 2,1 milions d’euros en fiances consignats pels en el seu moment investigats de cara a cobrir la responsabilitat comptable que acabi per fixar-se en el judici comptable, un assumpte que encara està pendent de substanciar-se.

Previsiblement, segons fonts del tribunal de responsabilitats comptables, l’Advocacia de l’Estat haurà de dirigir-se a aquest òrgan per a recaptar informació sobre l’estat de les seves perquisicions en relació els diners “malversats” en el referèndum i quines quantitats han pogut ser ja satisfetes amb les fiances. En el seu moment, la delegada instructora del Tribunal de Comptes va calcular que la quantitat que presumptament va ser desviada per a organitzar el referèndum il·legal de l’1 d’octubre de 2017 era de 4.146.000 euros.

Es tracta d’unes dades d’interès a tenir en compte a l’hora de valorar, per part de l’Advocacia de l’Estat, la situació de cadascun dels condemnats i establir si han complert ja amb les obligacions econòmiques derivades de les condemnes que se’ls van imposar.

L’informe de l’Advocacia està pendent des del passat 26 de gener, quan li va ser reclamat per la Sala penal de l’alt tribunal. La Sala, després de recaptar la informació penitenciària respecte dels dotze condemnats, nou d’ells a la presó, compta ja amb l’informe de la Fiscalia, que s’oposa a la concessió de la mesura de gràcia degut la gravetat dels fets i en entendre que no existeixen raons de justícia, equitat o utilitat pública que justifiquin la seva aplicació.

Després d’analitzar els arguments d’aquestes dues acusacions que van exercir en el judici -el de la popular, exercida per Vox, no és necessari-, la mateixa Sala emetrà el seu propi informe, si bé cap d’ells és vinculant per al Govern, que és el que ha de decidir sobre l’aplicació dels indults sol·licitats.

Es van presentar almenys set peticions d’indult a favor del líder d’ERC i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras; els consellers Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Turull, Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó; els ‘Jordis’ -Jordi Cuixart i Jordi Sànchez-; i la presidenta del Parlament Carme Forcadell. Algunes d’elles es refereixen a tots els condemnats i altres només a alguns, que s’inclouen en l’expedient que va ser remès al Ministeri Públic i ara coneixeran els Serveis Jurídics de l’Estat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut