L’Advocacia General de l’Estat ha conclòs que no pot emetre l’informe que va sol·licitar-li la delegada instructora del Tribunal de Cuentas, Esperanza García, sobre els avals de l’Institut Català de Finances. Segons aquest informe es reclama als llavors alts càrrecs del govern català una fiança de 5,4 milions d’euros per l’acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017.
L’òrgan del Ministeri de Justícia considera que pot afectar la imparcialitat que requereix el procediment perquè l’Advocacia de l’Estat n’és part. Per tant, no emetrà l’informe que el Tribunal de Cuentas requereix per discernir si la fórmula presentada per la Generalitat és legal. L’Advocacia de l’Estat afirma que es veurien afectats els principis de contradicció i igualtat perquè a la resta de parts no se’ls ha demanat l’opinió. Rafael García Monteys, advocat de l’Estat davant el Tribunal de Cuentas, va qüestionar a principis d’agost que s’hagués de pronunciar. Per això, va elevar una consulta als seus superiors, que ara es pronuncien donant-li la raó. L’Advocacia de l’Estat actua amb prudència, per evitar que es pugui impugnar el procés judicial, ja que com que representa l’Estat, si emetés un informe que digués que la fórmula de la Generalitat no és legal, després es podria recorre perquè n’és part implicada.
El Tribunal de Cuentas va demanar l’informe, abans de decidir si accepta els avals, perquè va expressar dubtes sobre la legalitat de la fórmula. En un comunicat, el Ministeri de Justícia explica que l’Advocacia de l’Estat indica que l’enjudiciament de la qüestió s’ha de fer conforme al decret del Govern que crea el fons per als avals i recorda que no ha estat declarat inconstitucional ni ha estat suspès cautelarment. D’aquesta manera, fa una aclucada d’ull a la Fiscalia, que “en defensa de l’interès general”, podria denunciar l’executiu català al Tribunal Constitucional, per així poder continuar amb la persecució de l’independentisme.
En altres paraules, l’Adbocacia de l’Estat no vol carregar amb la llosa que suposa haver d’afirmar que els avals de la Generalitat no són legals, sabent que una altra part del procediment judicial pot fer-ho. Així, la Fiscalia, que com va afirmar Sánchez “depende del Gobierno”, podria recórrer els avals de l’IFC al Tribunal Constitucional i posar en safata l’acusació en contra l’independentisme a l’Advocacia de l’Estat.