Els resultats del 23-J han deixat un escenari polític que força el PSOE a negociar novament amb les forces independentistes si vol evitar una repetició electoral. I, tot i que des del govern espanyol s’han esforçat a fer veure que ja no hi ha conflicte amb Catalunya, l’hemeroteca no oblida.
L’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació (ASAA) ha recordat al candidat del PSOE, Pedro Sánchez, el que ha signat durant la taula de diàleg. En un comunicat, la plataforma ha recuperat la Declaració de Pedralbes (2018), on Generalitat i la Moncloa firmaven l’objectiu de “recerca de respostes polítiques que atenyin un ampli suport de la societat”.
El 2020, el PSOE signava un acord on es “comprometia” a validar “a través de consulta a la ciutadania de Catalunya” un acord sobre el futur del país. L’ASAA ha constatat que no trobaran “cap resposta política” que acrediti més suport social majoritari que el del referèndum: “Els instem a proposar qualsevol altra resolució política que sumi un 80% de suport civil, social i popular“.
L’ASAA també remarca que, després del 23-J, la demanda d’amnistia i d’autodeterminació compta amb un “idèntic suport social”, al marge de les vicissituds i les contingències de cada moment. La plataforma —que coordinen l’exdiputat de la CUP David Fernández, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconseller Quim Forn— també apunta que la “demanda democràtica bàsica” de la fi de la repressió i de la resolució democràtica del conflicte té un “suport social estructural, estable i permanent”, en el si de la societat catalana.
L’Acord també conclou que la demanda d’amnistia remet, quotidianament, a la més “estricta realitat penal, judicial i repressiva”, ja que 500 persones estan encara pendents de judici, a conseqüència de la “repressió desfermada” a partir de l’1 d’octubre de 2017. Només els fets coneguts durant la darrera setmana ho evidencien “categòricament”, remata el comunicat.