El català no es menysté només a Espanya, sinó també en l’àmbit europeu, i cada cop més. Així ho ha constatat la Plataforma per la Llengua després d’analitzar les novetats legislatives estatals i europees que van publicar-se l’últim trimestre del 2021.
Segons el col·lectiu, l’últim trimestre del 2021 hi ha hagut un rècord de normes que discriminen el català, i que privilegien el castellà. Un dels punts més rellevants és l’encara inexistent presència de la llengua a la web oficial de la Unió Europea. Segons les normes del BOE, la informació de la pàgina haurà d’estar disponible “en les llengües oficials dels estats membres”, però el català no és una d’elles pel simple fet que Espanya es nega a demanar-ne el reconeixement que es mereix a Europa, i d’aquesta manera es creen “situacions de discriminació”, com ara el cas de la pàgina web comunitària.
Ara, també estableix que l’obligació de tenir instruccions de productes sanitaris “en la llengua oficial de la Unió que hagi determinat cada Estat membre”, seguint el mateix patró que la web comunitària. Amb tot, la Plataforma denuncia que les normes europees discriminatòries amb el català són només una petita part de totes les que planteja el BOE, que sempre posen el castellà per davant i marginen la resta.
La web de la UE estarà en 9 llengües extracomunitàries però en català no.
La negativa de les institucions 🇪🇸 de fer el català oficial i de sol·licitar-ne l’oficialitat a la UE fa que la normativa 🇪🇺 creï moltes discriminacions per als catalanoparlants.
👉https://t.co/qqcAbCCmnn pic.twitter.com/OCuUwOuBBR
— Plataforma per la Llengua🎗 (@llenguacat) February 17, 2022