Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024
Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024

La UE alerta Israel que els atacs contra els cascos blaus són una “greu violació” del dret internacional

Borrell retreu a Netanyahu que exigeixi al secretari general de Nacions Unides la retirada de la FINUL

|

- Publicitat -

Els 27 estats membres de la Unió Europea han exigit a Israel aturar “immediatament” els atacs contra les Forces Interines de Nacions Unides al Líban (FINUL). “Constitueixen una greu violació del dret internacional i són totalment inacceptables”, ha afirmat en un comunicat l’alt representant per la política exterior de la UE, Josep Borrell, en nom dels 27. Posteriorment, des de Luxemburg, on aquest dilluns es reuneixen el ministres d’Exteriors de la UE, Borrell ha retret el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, que exigeixi al secretari general de l’ONU, António Guterres, la retirada de la FINUL. “No és ell qui decideix si la missió es queda o no, és Consell de Seguretat de Nacions Unides”, ha recordat.

Publicitat

A l’entrada de la reunió de ministres, Borell també ha lamentat que els 27 estats membres de la UE tinc dificultats a l’hora de reaccionar de forma unànime al conflicte al Pròxim Orient. “Preferiria poder assolir una declaració més aviat, tardem massa temps a dir una cosa que és prou evident. És evident que hauríem d’estar en contra dels atacs d’Israel a la FINUL, especialment perquè els nostres soldats també estan allà”, ha afirmat.

Després de diversos atacs de les Forces de Defensa d’Israel (IDF) contra el quarter general de la FINUL al Líban, que van deixar cascos blaus ferits, els 27 van acordar aquest passat diumenge a última hora de la nit una declaració en què condemnaven les agressions i expressaven “greu preocupació” per l’escalada de la violència a la frontera entre ambdós països. El comunicat arribava després que tancs de l’exèrcit d’Israel irrompessin a les instal·lacions de la FINUL.

Et pot interessar  El món de la cultura uneix forces per exigir al govern espanyol “un embargament integral d’armes” a Israel

“Tots els actors tenen l’obligació de prendre les mesures necessàries per garantir la seguretat del personal i els béns de l’ONU, i de respectar en tot moment la inviolabilitat de les seves instal·lacions”, assegurava Borrell en el comunicat en nom dels 27. Alhora, també van exigir a Israel “explicacions urgents”, així com una investigació “exhaustiva” sobre els atacs. En el text, els estats membres de la UE també van reiterar la seva crida a un alto el foc “immediat” al Líban.

En aquesta mateixa línia, aquest dilluns, l’alt representant per a la política exterior de la UE ha alertat que sense un alto el foc a “tota la regió” les conseqüències “per a tothom” seran “dramàtiques”. “La situació només va a pitjor”, ha constatat.

Segons ha dit Borrell, els ministres d’Exteriors de la UE discutiran a la reunió a Luxemburg sobre la possibilitat d’imposar sancions a colons jueus -inclosos dos ministres de Netanyahu-. Així mateix, també debatran sobre una eventual aturada del comerç d’armes amb Israel, mesura que recentment ha defensat el president de França, Emmanuel Macron, i a la qual també hi ha donat suport el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

“Hi ha una divisió important en aquesta qüestió, és competència nacional i els estats membres estan fortament dividits, ho debatrem, però no puc anticipar el resultat”, ha sentenciat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut