El govern espanyol ha arribat a un acord amb EH Bildu que aplana l’aprovació de la llei de memòria democràtica sense ERC al Congrés. Els abertzales votaran a favor de la norma després d’acordar, entre altres, incloure-hi declarar de forma explícita la il·legalitat i il·legitimitat dels tribunals franquistes així com la nul·litat de totes les seves resolucions i condemnes. El pacte també implica estendre el límit temporal d’aplicació de la llei fins a finals de 1983 i la creació d’una comissió independent que contribueixi a esclarir les violacions de drets humans durant la dictadura franquista. Ho ha anunciat la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, aquest dimarts en roda de premsa a la cambra baixa.
“Tot i les mancances i llacunes inicials durant les negociacions hem aconseguit millorar i complementar la llei”, ha destacat Aizpurua, que ha dit que l’acord té cinc avenços “importants” que faran que la norma sigui “més completa, ambiciosa i respectuosa amb els drets humans”.
Altres grups com el PDeCAT i el PNB també s’han mostrat favorables al text, que es vota aquest dimarts en la ponència sobre el projecte de llei i la setmana vinent en comissió.
El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, també ha destacat en roda de premsa que el text conté “avenços molt significatius” encara que “no fins on volia arribar” el partit. Bel ha explicat que algunes de les millores que conté és la incorporació de les institucions d’autogovern catalanes com a objecte de reconeixement i reparació i la consideració de víctimes de les llengües i cultures catalana, basca i gallega.