Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024
Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024

La Taula del Tercer Sector celebra el traspàs de l’IMV però lamenta el “retard” de l’acord

Les entitats reclamen al futur Govern "prémer l'accelerador" per revertir la pobresa severa a Catalunya

|

- Publicitat -

La Taula del Tercer Sector Social -que representa 37 federacions que aglutinen 3.000 entitats socials catalanes- celebra l’acord de traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital (IMV) al Govern, però lamenta el “retard” amb què ha arribat el pacte. En un comunicat, la Taula considera que el traspàs és un “pas endavant per avançar cap a la finestreta única d’accés” a l’IMV i la Renda Garantida de Ciutadania -que depèn de la Generalitat- i afirma que també és una “oportunitat” per incrementar el grau de cobertura d’ambdós ajuts. Alhora, les entitats reclamen al futur executiu català “prémer l’accelerador” per revertir la pobresa extrema a Catalunya, que afecta gairebé el 9% de la població.

Publicitat

En el comunicat, la Taula del Tercer Sector mostra “preocupació” per diverses qüestions vinculades al desplegament de l’acord com la simplificació dels tràmits, els terminis de resolució i el paper de les entitats.

Les entitats socials asseguren que el traspàs és “important” per assegurar una coordinació correcta entre les dues prestacions socials que a Catalunya garanteixen uns ingressos mínims a persones en situació de màxima pobresa: l’ingrés mínim vital (IMV, gestionat pel govern espanyol) i la renda garantida de ciutadania (RGC, gestionada pel govern català).

La Taula recorda que els dos ajuts tenen el mateix objectiu, tenen com a destinatàries les mateixes persones, però tenen condicions d’accés diferents i els processos de sol·licitud s’han de fer en dues finestres administratives diferents. “Fins ara, això ha comportat disfuncions i un viacrucis administratiu per a les persones que necessiten accedir-hi perquè no poden fer-ho de manera ràpida i àgil, tot i trobar-se en una situació de màxima vulnerabilitat” argumenta la Taula.

Et pot interessar  Aragonès rep Rovira, Wagensberg i Serra al Palau de la Generalitat

Així, la Taula creu que l’anunci d’una gestió unitària i integrada de les dues prestacions és un pas endavant per avançar cap a una finestreta única d’accés als dos ajuts, però que no és suficient. “Hem d’aconseguir harmonitzar criteris d’accés a les dues prestacions socials, simplificar els requisits i els canals d’accés i una coordinació i intercanvi d’informació més eficient entre les dues administracions”.

La Taula considera que aquest acord ha de servir també per reduir el temps d’espera. “L’ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania es dirigeixen a persones en situació de màxima vulnerabilitat social i 66 dies continuen sent massa temps per donar resposta a una necessitat d’urgència”. Segons el Departament de Drets Socials, el termini de resolució és ara de 66 dies per a l’RGC i de 141 per a l’IMV.

Finalment, la Taula del Tercer Sector Social defensa que el traspàs també és una oportunitat per augmentar el grau de cobertura de l’ingrés mínim vital. En aquest sentit, en el comunicat, les entitats recorden que Catalunya és un dels territoris de l’Estat amb una cobertura més baixa, només del 8,6%, segons el darrer informe de l’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, de maig del 2024. També consideren que és una oportunitat per millorar la renda garantida de ciutadania, ja que, segons argumenten, amb els recursos estatals per a l’IMV, la Generalitat podria augmentar la quantia i la cobertura de la renda garantida de ciutadania a col·lectius en situació d’extrema vulnerabilitat que encara continuen quedant-ne fora.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut