Els catalans i catalanes donen suport tant a la llei d’amnistia com a la celebració d’un referèndum d’independència, malgrat que el suport a una Catalunya independent registra la xifra més baixa en onze anys. Aquestes són les dades que s’extreuen del tercer baròmetre de l’any que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha presentat aquest divendres, 17 de novembre, l’endemà que Pedro Sánchez hagi estat investit president amb el suport dels partits sobiranistes catalans.
Segons el CEO, la llei d’amnistia que el PSOE ha treballat amb ERC i Junts per separats compta amb el suport del 60% dels catalans que han participat en l’estudi, mentre que un 31% dels enquestats està en contra d’impedir que les causes judicials relacionades amb el procés decaiguin. L’estudi es va elaborar entre el 9 d’octubre i el 7 de novembre, és a dir, abans de l’acord sobre la llei, i reflecteix que la majoria de simpatitzants de tots els partits menys PP, Vox i Cs estan a favor de la mesura.
El suport a l’amnistia per les causes relacionades amb el 9-N i l’1-O és transversal entre les persones que es consideren d’esquerres. De fet, un 83% dels que s’identifiquen amb l’esquerra en són partidaris, xifra similar als qui es defineixen de centre-esquerra (78%). El suport a l’amnistia també és favorable entre les persones que es consideren de centre (un 49%), tot i que també un 41% d’aquestes s’hi oposen. D’altra banda, la majoria de les persones que es consideren de centre-dreta, un 49%, es mostren contràries a l’amnistia, davant el 41% que dins aquest grup és favorable. Finalment, els que s’identifiquen amb una ideologia clarament de dretes refusen frontalment la iniciativa, amb un 69%, mentre que un 30% sí que li dona suport.
Per partits, un 94% dels simpatitzants tant d’ERC, com de Junts i la CUP aposten pel perdó general a les causes judicials vinculades al procés, així com el 83% dels votants d’En Comú Podem. De manera més ajustada, els qui diuen votar al PSC també diuen Sí a l’amnistia (49% a 41%). En la línia de les seves direccions polítiques, els simpatitzants de Cs (59%), el PP (75%) i Vox (81%) es decanten per rebutjar la mesura.
El suport a la independència decau i empata amb els unionistes
Els resultats de l’últim baròmetre del CEO també reflecteixen una dada alarmant, i és que en els últims 11 anys, el suport a una Catalunya independent no ha registrat una xifra tan baixa com la de l’últim estudi. Malgrat que la independència de Catalunya encara és l’opció més popular entre els enquestats, amb un 31% de suports, aquest any els unionistes han atrapat els independentistes, també amb un 31%. D’altra banda, els qui defensen una Espanya federal sumen el 23%, i els qui advoquen per convertir Catalunya en una regió, el 7%.
La preferència per la independència va assolir el seu màxim històric al CEO el novembre del 2013, quan va registrar-se un 48,5% de suports per aquesta opció, que ha estat la preferent de forma ininterrompuda des del febrer del 2012. Ara, però, està a prop de perdre el primer lloc, ja que segons el CEO, en un hipotètic referèndum binari d’independència, un 41% de la ciutadania votaria ‘Sí’, mentre que un 52% apostaria pel ‘No’.
Els suports pel vot afirmatiu a l’hipotètic referèndum se situen en mínims des de l’inici de la sèrie històrica, el 2015, mentre que els del negatiu, en màxims. Els partidaris del ‘Sí’ van tocar sostre en el baròmetre d’octubre del 2017, amb un 49% dels enquestats, per un 43% de contraris.
El CEO també pregunta per la independència unilateral, la qual rep el suport del 10% dels votants, mentre que la via de la plena sobirania pactada té el 30% dels suports. Un 32% és partidari d’una negociació que acabi amb la unitat d’Espanya, mentre que els qui volen el mateix resultat però sense negociació tenen l’11% de suports.
La majoria dels enquestats són favorables a un referèndum d’independència
Malgrat la davallada del suport a una Catalunya independent, la majoria de les persones enquestades continua mostrant-se partidària de celebrar un referèndum d’independència, amb un 73%, mentre que només un 21% s’hi oposaria. Un 84% dels enquestats participaria en una consulta acordada, i un 76% ho faria si el referèndum fos unilateral.