Un soci de l’ANC ha estat citat a declarar aquest dimarts al migdia a un jutjat de Barcelona en ser entre les desenes de persones que van accedir al parc de la Ciutadella el 8 d’agost passat superant un cordó de seguretat dels Mossos d’Esquadra en la visita fugaç de Carles Puigdemont a la capital catalana durant la investidura del president Salvador Illa. L’home s’ha negat a declarar i ha demanat l’arxivament de la causa, oberta arran d’un atestat dels Mossos per desobediència. L’investigat ha criticat l’ús del gas pebre per part dels Mossos.
La defensa de l’investigat ha demanat l’arxivament al·legant que en l’atestat policial no hi ha cap fet delictiu concret atribuït al seu client, més enllà de descripcions genèriques sobre els aldarulls en una de les portes del parc. No obstant això, l’home apareix identificat com 21 persones més per desobediència greu. Aquell dia dos manifestants van ser detinguts, però el cas es va arxivar. La resta d’identificats no consta que segueixin investigats. L’advocat considera un despropòsit l’atestat policial i la investigació judicial només contra el seu client sense cap indici concret.
Abans d’entrar al jutjat, l’home ha considerat una “brutalitat” l’actuació dels Mossos, sobretot per l’ús “indiscriminat i sense preavisar” de gas pebre per dispersar els manifestants independentistes que volien entrar al recinte del parc i apropar-se a l’edifici del Parlament, on es feia el debat d’investidura d’Illa. Així, ha recordat que en totes les investidures els ciutadans podien acostar-se a la cambra, i que poc després dels enfrontaments, els Mossos van obrir les portes del recinte i centenars de persones hi van poder accedir lliurement. Per això, s’ha preguntat pel motiu d’aquella intervenció policial, en la que, segons ell, “per sort” no hi va haver ferits de rellevància, tot i els cops de porra.
Tot i així, ha demanat la dimissió del director general dels Mossos, Josep Lluís Trapero, per haver justificat la intervenció policial i la “violència desmesurada”. També ha demanat que s’investiguin judicialment els responsables policials d’aquell dia, com el cap del cos aleshores, Eduard Sallent, i els màxims responsables de la Brimo i el Cecor.
Suport de l’ANC
El secretari nacional de l’ANC Julià de Jòdar ha llegit un comunicat a les portes de la Ciutat de la Justícia en què ha agraït en nom de l’entitat el suport de persones concentrades a l’Ignasi, soci de l’assemblea i “sobretot militant per la independència”.
“El 8 d’agost els Mossos no van respectar els drets dels manifestants i els van reprimir durament amb gas pebre i càrregues policials”, recull el comunicat, que apunta que un dels identificats va ser l’Ignasi, que ha acabat acusat per un càrrec que pot comportar una multa “i fins i tot presó”.
El text llegit pel secretari nacional critica també la “repressió” dels independentistes i afirma que l’ANC sempre serà al costat dels represaliats: “No només no s’ha aplicat l’amnistia a tothom sinó que la repressió no s’atura”. “La independència és inajornable”, conclou el comunicat, que destaca que l’assemblea “ho té clar” i continua “la lluita”. El text acaba amb la reflexió que si bé és una decisió col·lectiva “comença en cada individu”. Mig centenar de simpatitzants independentistes han donat suport a l’investigat.