Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

La reforma de la llei mordassa derogarà els delictes contra la Corona

El govern espanyol confia a negociar amb els socis la resta de peticions per aprovar la norma al Congrés

|

- Publicitat -

L’acord per a la “derogació” de la llei de seguretat ciutadana, ‘llei mordassa’, anunciat per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, inclou per ara modificacions per a la protecció de la llibertat d’expressió, l’eliminació dels delictes d’injúries i contra la Corona i a la modificació dels delictes d’honor, però no recull les peticions dels socis que van fer descarrilar la reforma la passada legislatura: la prohibició de les pilotes de goma i la fi de les devolucions en calent. La vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha afirmat que l’acord amb Sumar per ara només conté modificacions en matèria de llibertat d’expressió, i espera “seguir treballant amb els grups” per assolir un acord que permeti la seva aprovació al Congrés.

Publicitat

Segons han explicat fonts de Sumar, la reforma implicarà un nou redactat de l’article 36 de la llei de seguretat ciutadana pel que fa a les sancions per “l’ús no autoritzat d’imatges o dades personals de membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que pugui posar en perill la seguretat personal o familiar dels agents”, fet que afectava principalment els fotoperiodistes.

El nou redactat pactat entre el PSOE i Sumar estableix que aquesta “situació de perill” haurà de ser “constatable” i “reflectida motivadament a la denúncia”, i que “la mera presa d’imatges en llocs de trànsit públic i manifestacions no constituirà cap infracció”.

L’acord també suposarà una reforma del Codi Penal per “protegir la llibertat d’expressió”. En aquest sentit, segons Sumar, se suprimirà el delicte contra els sentiments religiosos o d’escarni públics que consta a l’article 525 del Codi Penal per evitar que “els denominats advocats cristians presentin querelles contra qualsevol escriptor, periodista o treballador de la cultura que critiqui el catolicisme”.

Et pot interessar  El govern espanyol vol limitar el lloguer temporal a causes justificades i permetre als veïns vetar pisos turístics

L’acord per a la reforma del Codi Penal també implica la derogació dels delictes contra la Corona recollits als articles 490.3 i 491 del Codi Penal. Són els articles que van permetre condemnes a la revista ‘El Jueves’ per les caricatures de Felip VI.

A més, també es derogaran els delictes d’injúries al govern espanyol, al CGPJ, al TC i a l’exèrcit que consten a l’article 504 del Codi Penal i que va permetre la condemna d’un sindicalista gallec que va parlar en termes despectius de la bandera d’Espanya.

Per últim, l’acord implica la modificació de la Llei Orgànica de Protecció Civil del dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge per “incloure una reparació pública en els supòsits d’interminables instruccions judicials quan no es produeixi l’obertura de judici oral, però es publiquin innombrables titulars afectant l’honor i el bon nom de la persona investigada”, segons Sumar.

El govern espera negociar amb els grups

ERC i Bildu van deixar caure la reforma la passada legislatura perquè la consideraven insuficient. Aquest dimarts han afirmat que no tenen coneixement de l’acord entre el PSOE i Sumar, però han insistit en la necessitat que la norma inclogui una prohibició de les pilotes de goma i la fi de les devolucions en calent, entre altres.

La vicepresidenta primera del govern espanyol ha deixat clar que per ara l’acord es limita als punts que s’han consensuat amb Sumar, però espera “treballar” amb els socis perquè la llei prosperi al Congrés, on necessitarà el suport de tots i cadascun dels socis de la investidura.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut