Zelenski mou fitxa. Ucraïna ha presentat aquesta setmana a Suïssa una proposta per reconstruir el país després de la guerra. Es tracta d’un pla de 750.000 milions de dòlars -que equival pràcticament a 720.000 milions d’euros-.
L’anunci l’ha fet a través d’una videoconferència el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una trobada celebrada a la ciutat de Lugano on ha reunit a reunit diversos alts dirigents de la Unió Europea, el Regne Unit i altres organismes internacional. Durant la intervenció, Zelenski ha recordat que es tracta “una tasca comuna de les democràcies del món” i ha insistit que no és únicament un “projecte local”.
La principal font de finançament d’aquest programa seran els actius confiscats a Rússia i als oligarques propers a Putin, un patrimoni valorat entre 300.000 i 500.000 milions de dòlars- és a dir de 288.000 i 480.000 milions d’euros- segons les estimacions de Kíiv.
Tot i això, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha recordat que Brussel·les està disposada a canalitzar tots els fons disponibles a través del que han batejat com una “plataforma de reconstrucció”. El vicepresident també ha destacat que la Unió Europea ja ha destinat 2.000 milions d’euros en suport militar a Ucraïna, té reservat un paquet d’ajudes de 9.000 milions d’euros –dels quals 1.000 MEUR es lliuraran abans d’aquest agost- i manté les negociacions obertes perquè Ucraïna passi a ser un estat membre de la UE.
Com funcionarà el pla
El projecte constarà de tres fases i tindrà com a objectiu reconstruir el país, així com posar les bases per a la Ucraïna del futur. Durant la primera fase es buscarà reconstruir infraestructures com canals d’aigua o ponts, elements que el govern considera “imprescindibles” per tenir cobertes les necessitats bàsiques de la ciutadania.
La segona fase es posaria en marxa un cop finalitzats els atacs i se centraria en la renovació d’escoles i hospitals i la construcció d’habitatges temporals, mentre que la tercera fa referència a la resta d’àmbits, com ara la indústria militar o la transició ecològica.