Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

La presidenta del CGPJ censura les “crítiques totalment infundades” als jutges

La magistrada defensa la independència judicial i el rei espanyol demana respecte a la judicatura

|

- Publicitat -

La presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Isabel Perelló, ha defensat la independència dels jutges i ha lamentat les “crítiques infundades” envers el poder judicial. Ha valorat que els “retrets” als magistrats que prenen decisions que són “inconvenients per a certs interessos” només serveixen per “debilitar” el sistema i fer perdre la confiança de la ciutadania en les institucions. A banda, ha assenyalat que l’actual model d’accés a la carrera judicial ja és “democràtic”. Ho ha dit en l’entrega de despatxos judicials per part del rei Felip VI als nous jutges. Per la seva banda, el monarca ha demanat a magistrats i societat respecte a la judicatura per seguir vivint en una societat serena.

Publicitat

Isabel Perelló ha demanat respecte als “temps i raons dels jutges” i ha recordat que, sense confiança en les institucions, “no hi pot haver convivència pacífica i democràtica entre diferents”. Ha manifestat que vivim en temps en què, potser per desconeixement pel que fa al Poder Judicial, “s’aboquen crítiques totalment infundades envers l’exercici de la funció jurisdiccional per jutges i magistrats”. Per Perelló, els retrets i les censures gratuïtes que tenen com a finalitat afeblir el Poder Judicial no són acceptables perquè contribueixen a “erosionar l’estat de dret i la societat democràtica”.

Anima els nous jutges a defensar la seva independència

La nova presidenta del CGPJ i el TS ha aprofitat la seva intervenció per recordar que l’article 117 de la Constitució disposa que els jutges són “independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei”. Per Perelló aquesta és “la pedra angular” sobre la qual se sustenta el sentit de la Justícia en un estat de dret com l’espanyol, al si de la Unió Europea i on la separació de poders és clau.

En aquest sentit, ha defensat que els magistrats puguin desenvolupar la seva tasca “sense cap interferència, atenent únicament la Constitució, la llei i les normes jurídiques, sense pressions directes ni indirectes de cap poder públic o privat”.

Així mateix, ha animat els nous jutges a actuar sempre en la defensa de la seva independència i a no deixar-se influir per elements externs o interns que els allunyin del veritable sentit de la funció judicial, “que no és cap altra que aplicar la llei a cadascú, segons correspongui en dret, d’acord amb el principi d’igualtat”.

Ha avisat als magistrats que això no suposa que hagin de ser “immunes a la crítica”, perquè les crítiques a les actuacions dels poders públics són inherents a la democràcia i ajuden a millorar. Amb tot, ha dit que “cal evitar embats destructius sense rigor, destinats a soscavar la legitimitat i la reputació del Poder Judicial o dels seus integrants”.

Sistema d’accés a la carrera judicial “democràtic”

En un altre ordre de coses, ha defensat que el vigent sistema d’accés a la carrera judicial “és democràtic” perquè garanteix que “qualsevol persona, de qualsevol procedència i origen social, tingui la ideologia que tingui, pugui competir en igualtat de condicions basant-se exclusivament en el seu esforç individual”.

Et pot interessar  El TS demana a l'UCO un informe sobre les opcions per recuperar el contingut dels telèfons del Fiscal General

Ha recordat que la promoció que avui s’ha incorporat a la Carrera Judicial està formada per 92 dones i 45 homes: “És un fidel reflex de la societat a la qual representa i que servirà i de l’avenç que la igualtat entre homes i dones ha experimentat en les últimes dècades”, ha manifestat.

Alhora, ha apuntat que els nous professionals provenen de totes les comunitats autònomes, que en el 34% de casos els seus progenitors no tenen estudis superiors i que set de cada deu descendeixen de famílies sense cap vincle amb professions jurídiques.

Les paraules de Perelló arriben dos dies després que el Consell de Ministres aprovés l’Avantprojecte de llei orgànica del poder judicial amb l’objectiu de reformar i democratitzar el sistema d’accés a la carrera judicial i fiscal.

El rei demana respecte a la judicatura i treballar sota “estrictes exigències ètiques”

Per la seva banda, el rei Felip VI, ha animat els nous jutges a treballar “des de la més estricta independència i tenint com a única guia la llei”. També els ha encoratjat a guardar les normes de conducta exemplar que caracteritzen el Poder Judicial espanyol i desenvolupar-se sempre “sota unes estrictes exigències ètiques”.

Així mateix, ha subratllat que la Justícia “és un dels valors fonamentals de la democràcia, i una condició imprescindible perquè una societat pugui conviure pacíficament”. El monarca ha ressaltat que el lliurament dels jutges a aquesta tasca requereix no només una vocació “autèntica” sinó també “un profund respecte cap a la institució a la qual avui pertanyeu després de rebre aquests despatxos”.

En aquesta línia, ha remarcat que les institucions de les quals es doten les societats són les que vertebren els Estats i els atorguen unes normes de funcionament “que mai no s’han de trencar” per poder continuar vivint en un sistema “serè i equilibrat” de poders que emanen del poble i de la sobirania popular. En aquest context, ha recordat que aquests ideals estan consagrats a la Constitució espanyola de 1978, que des del seu punt de vista és “l’autèntica clau de l’estabilitat i prosperitat” de l’Estat.

En l’acte també hi ha participat la directora en funcions de l’Escola Judicial, Clara Carulla; el ministre de presidència, Félix Bolaños; el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz; la consellera d’Interior, Núria Parlon; el de Justícia, Ramon Espadaler; i el president de la Generalitat, Salvador Illa, entre altres personalitats. Ha estat el primer cop des del 2016 que el president del Govern ha estat present en aquest acte.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí