La presidenta de Geòrgia, Salomé Zurabishvili, va demanar aquest dimecres, la integració del país a la Unió Europea: “Necessitem un espai de protecció”, afirma. El 2008, Geòrgia va perdre el control d’Abkhàzia i Ossètia del Sud, els quals representaven el 20% del seu territori, després d’una intervenció militar russa. Per aquest motiu, avui dia manté unes relacions molt tenses amb Rússia.
Algunes veus més crítiques denuncien que això podria desencadenar a un problema per la Unió, ja que podria fer pujar “notablement” la tensió amb Putin. Així mateix, tant Geòrgia com Moldàvia són països dels quals es considera que Putin intentaria “frustrar” si hi hagués qualsevol intent per apropar-se a Occident.
Geòrgia, junt amb Moldàvia són considerats territoris clau per a “contrarestar la influència occidental i reforçar la profunditat estratègica de l’antic bloc soviètic”. Per tant, actualment són un punt de mira i podrien convertir-se en “punts calents” en cas que la tensió augmentés.
La presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, ha signat aquest dijous el document per sol·licitar l’adhesió del país a la Unió Europea. Aquest moviment se suma al que ja han fet Ucraïna i Geòrgia, aquest últim aquest mateix dijous. Segons ha informat l’agència del país Moldpres, la signatura s’ha fet en un acte televisat en el qual Sandu ha remarcat la “maduresa del poble” moldau”. “Hem demostrat que volem viure segons les normes europees quan defensem la democràcia en les eleccions. Ara som madurs i oferim ajuda als nostres veïns, mantenim la nostra neutralitat i ens mantenim tranquils i generosos”, ha dit la presidenta.
“La República de Moldàvia ha de tenir un camí europeu clar i estem disposats a fer tot el possible per aconseguir aquest objectiu nacional fonamental. Seguirem tots els passos per construir el futur pròsper del nostre poble”, ha dit Sandu.
Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia han sol·licitat entrar a la Unió Europea. El debat sobre el futur d'Europa que tenim d'ençà uns mesos ha d'incorporar aquesta circumstància. https://t.co/RH9Ui5RtMd
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) March 3, 2022