Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

La Plataforma per la Llengua no cedeix en la lluita contra la persecució de la immersió lingüística

|

- Publicitat -

L’entitat Plataforma per la Llengua ha denunciat davant del Fòrum regional d’Europa i Àsia Central per a les minories de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que “l’estat espanyol pretén acabar amb la immersió lingüística a les escoles a través dels tribunals, saltant-se les vies parlamentàries i en contra del consens social”, segons ha indicat en un comunicat. El cap de l’àrea de drets lingüístics de l’entitat, Òscar-Adrià Ibáñez, també ha alertat a la trobada de caràcter anual de “les mentides i del discurs de l’odi que es promou per atacar els defensors de l’escola en català”. Ibáñez ha demanat al relator especial de l’ONU per a les minories, Fernand de Varennes, que “intervingui per defensar els catalanoparlants”.

Publicitat

En concret, l’entitat demana a Varennes que Espanya “reconegui com a minories” els parlants de les llengües autòctones diferents de la castellana, que “combati el discurs de l’odi contra aquestes minories” i que “respecti” el dret dels parlants de les llengües autòctones “d’estudiar-les, d’estudiar en les seves pròpies llengües i de decidir quin model escolar volen sense la interferència dels estats”.

Ibáñez també ha subratllat que el model d’immersió lingüística català “compta amb el suport del 82% dels catalans, un percentatge que encara és superior en el cas dels joves, en què puja fins al 88%”.

L’entitat ha denunciat que els “atacs” contra la immersió lingüística s’han “intensificat” des de l’any 2005 i que “l’intent d’alguns partits polítics per modificar el sistema educatiu a través de la justícia” ha culminat ara amb la ratificació del Tribunal Suprem de la sentència que imposa un mínim del 25% d’hores lectives en castellà als centres educatius.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua denuncia dos casos de discriminació lingüística a empreses de missatgeria

Per a la Plataforma per la Llengua, aquesta sentència va en contra dels articles 7 i 8 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM), ratificada per Espanya, un document que “obliga a disposar d’un sistema d’immersió lingüística total en català”.

L’entitat afegeix que “segons el cinquè informe de seguiment del mateix Comitè d’Experts d’aquesta carta, la ratificació de l’estat espanyol no li permet imposar cap percentatge de castellà a tots els alumnes”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut