Edició 2167

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 01 de juliol del 2024
Edició 2167

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 01 de juliol del 2024

La Moncloa no amaga el xantatge indiscriminat a l’independentisme arran dels resultats del 12-M

El PSOE exigeix a l'independentisme que voti Illa per seguir negociant

|

- Publicitat -

Xantatge indiscriminat i gens dissimulat de la Moncloa a Catalunya i, especialment, als partits independentistes amb representació al Parlament. Els resultats de les darreres eleccions dibuixen un panorama complicat a la cambra catalana, sense cap majoria clara excepte un hipotètic tripartit entre el PSC, ERC i Comuns Sumar, tot i que els republicans ja han reiterat diverses vegades que el seu paper serà a l’oposició i que tampoc no facilitaran la investidura d’Illa.

Publicitat

Malgrat aquest escenari poc favorable pels socialistes, el Govern espanyol s’ha afanyat a donar per acabat el Procés independentista i a fer xantatge amb la taula de negociació que va resultar dels acords d’investidura dels independentistes amb el PSOE per a la investidura de Sánchez. A la vegada, els socialistes també rebutgen investir president Carles Puigdemont. La portaveu de la Moncloa, Pilar Alegría, així ho ha comunicat aquest dimarts.

D’una banda, Alegría ha instat ERC i Junts a atendre “el missatge de les urnes” i “facilitar la investidura de Salvador Illa”, reclamant-los que  facin una “lectura serena” dels resultats, perquè segons ella els ciutadans han traslladat un “missatge rotund” i han apostat per “un nou temps” i una “nova etapa”.

Fonts de l’executiu espanyol han dit a l’ACN que no preveuen noves reunions de les taules de diàleg i negociació del PSOE amb les forces independentistes fins que s’esgoti el cicle electoral, és a dir, després de les europees, i “sapiguem qui és l’interlocutor”. La Moncloa desvincula aquesta negociació per part del PSC dels acords que va signar amb ERC i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez. “No tenen res a veure”, ha dit, i per tant no tindrien per què afectar l’estabilitat a Madrid.

Et pot interessar  Pressió sobre Agustí Colomines de Junts

Les mateixes fonts de l’executiu han descartat de manera taxativa la possibilitat que el PSC faciliti de cap manera un govern de Carles Puigdemont, i s’han mostrat convençudes que el pròxim president serà Salvador Illa sense necessitat de repetir les eleccions. Malgrat que ha insistit que les decisions per la investidura de Salvador Illa les comanda el PSC, ha recordat el ‘no’ del seu executiu al referèndum és clar. De fet, ha afegit, “qui ha traslladat una posició clara respecte a aquesta via han estat els catalans a les eleccions del 12 de maig”.

El govern espanyol, segons Alegría, està confiat i no tem la pèrdua de suport de Junts o ERC al Congrés fruit d’una eventual investidura de Salvador Illa. “Aquest govern és conscient de la composició numèrica del Congrés, i hem donat mostres que amb el diàleg hem aprovat lleis importants, i seguirem dialogant i portant al Congrés lleis i mesures que permetin seguir avançant al país”, ha dit. “Queden tres anys de govern”, ha afegit, i “seguirem dialogant i portant al Congrés lleis i mesures que permetin que el país avanci”.

En aquest marc, i en resposta a “boles” i notícies “falses” que apunten que Sánchez podria convocar eleccions generals a l’octubre, Alegría ha insistit que el seu govern esgotarà la legislatura.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut