El govern espanyol ha infiltrat al decret-llei de pròrroga de mesures anticrisi pels conflictes d’Ucraïna i Pròxim Orient que ha publicat aquest dijous el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la derogació de l’article 43 bis de la Llei d’Enjudiciament Civil. Es tracta de l’article que establia la suspensió de procediments quan els jutges plantegin qüestions prejudicials davant la justícia europea, i per tant deixava en mans dels tribunals la possibilitat de demorar l’aplicació de la llei d’amnistia mentre no resolgui el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Junts va vincular la desaparició d’aquest article al suport als decrets òmnibus del govern espanyol que es van aprovar amb un sol vot de diferència al mes de gener.
L’executiu espanyol aplana així l’aplicació de l’amnistia en una setmana en què diverses instàncies judicials, des del Tribunal Suprem al Tribunal de Comptes, han apuntat la possibilitat de presentar qüestions prejudicials davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, de moment amb el posicionament en contra de la Fiscalia.
Junts va vincular la desaparició d’aquest article a la negociació dels decrets òmnibus del mes de gener que es van aprovar per 172 vots a 171 i van permetre activar el quart desemborsament de fons europeus a l’Estat.
El partit de Puigdemont sostenia que aquest article posava en perill l’efectivitat de la llei d’amnistia perquè establia una via que permet que els magistrats plantegin qüestions prejudicials i aturar el procés durant mesos o anys.
I és que l’article 43 bis de la Llei d’Enjudiciament Civil establia que quan s’elevi una qüestió prejudicial a la justícia europea s’acordarà “la suspensió de les actuacions” fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre la qüestió.
El text aparegut aquest dijous al BOE inclou al decret de mesures una disposició derogatòria específica per a aquest article.
Apunta que un cop derogat “seran els òrgans judicials nacionals els que puguin aplicar directament la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea… respecte a les qüestions prejudicials que es plantegin davant ells”.
La publicació de la derogació al BOE implica que ja és efectiva, tot i que el decret que l’acompanya està pendent de convalidació i haurà de passar pel Congrés dels Diputats en els pròxims mesos.