Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024
Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024

La Moncloa atribueix el “canvi d’actitud” de Junts a la investidura d’Illa, però confia que “s’imposarà el diàleg”

L'executiu espanyol no tem que Junts auspiciï una moció de censura amb Feijóo: "Seria un suïcidi"

|

- Publicitat -

El govern espanyol atribueix el “canvi d’actitud” de Junts a la cambra baixa a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat, però confia que un cop superat el congrés d’aquesta formació al mes d’octubre, Junts “digerirà” el capítol del 8 d’agost, i finalment “s’imposarà el diàleg”. Fonts de la Moncloa sostenen que l’executiu espanyol “compleix” els compromisos subscrits amb els de Carles Puigdemont, tot i que admeten que “fa temps” que no es produeixen contactes al més alt nivell.

Publicitat

L’executiu fa aquesta valoració després del ‘no’ de Junts a la regulació dels lloguers de temporada, en el que dimarts va suposar una nova derrota de les forces que conformen la coalició. En total, el govern de Sánchez acumula ja 35 votacions perdudes al Congrés en aquesta legislatura.

Els diputats de Míriam Nogueras han tornat a advertir aquest dimecres que si el govern espanyol “no compleix amb Junts” no disposarà dels seus set vots indispensables per confirmar majoria al Congrés. “Nosaltres negociem peça a peça, i si no compleixen no hi ha vots” apunten fonts de Junts.

I el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha aprofitat la sessió de control d’aquest dimecres per advertir el president espanyol que “s’està formant un bloc de dretes de PP, Vox i Junts que segurament portarà Feijóo a la Moncloa”.

La Moncloa relativitza aquesta nova derrota parlamentària i també les advertències de Junts i de Rufián. “Nosaltres les lleis importants les hem tirat endavant, i això era una proposició de llei de Sumar”, han apuntat en referència a l’episodi d’aquest dimarts en què el canvi de posició del grup de Nogueras va precipitar el ‘no’ de la cambra.

L’executiu també posa en dubte que Junts escali encara més la situació i s’avingui a participar d’alguna manera en una hipotètica moció de censura de Feijóo contra Sánchez. Per a Junts, asseguren, “seria un suïcidi polític” i “penalitzaria” el partit de Puigdemont per “incoherent” amb les seves posicions.

Et pot interessar  El PSOE acusa Feijóo, Abascal i Alvise d'estar a favor dels rumors racistes i els discursos d'odi a les xarxes socials

Ara, la pròxima fita per a Moncloa és el sostre de despesa que l’executiu ha tornat a portar al Congrés. Un text calcat al que Junts va tombar a la cambra baixa al mes de juliol i que de moment els diputats de Nogueras rebutgen. “No acceptarem un trágala més”, sostenen fonts de Junts, tot i que no tanquen la porta a negociar en els dies que queden fins a la votació.

Fonts del govern espanyol asseguren que s’han produït contactes amb la formació de Puigdemont per revertir el seu ‘no’, tot i que encara no hi ha hagut reunions formals. Recorden que si la cambra torna a tombar el sostre de despesa els més perjudicats seran els ajuntaments de tot l’Estat, també els dels 300 municipis on governa Junts.

Encara que el Congrés acabi rebutjant per segona vegada el sostre de despesa, però, la Moncloa continua decidida a portar els pressupostos generals de l’Estat per al 2025 a la cambra baixa abans que acabi l’any i independentment del fet que hagi culminat el cicle de congressos dels partits.

Davant les crítiques de les formacions independentistes al pla de regeneració democràtica aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres pel fet que no inclou una derogació del delicte d’injúries a la Corona, l’executiu espanyol sosté que el text aprovat és només l’estructura bàsica, i per tant es podrà modificar en el tràmit d’esmenes al Congrés.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut