La missió del Parlament Europeu que investiga l’espionatge amb programaris com Pegasus continua endavant, tot i que amb una agenda incerta arran de les múltiples plantades del govern espanyol. La delegació, formada per nou eurodiputats, arribarà a Madrid el pròxim dilluns, 20 de març, sense saber si es podrà reunir amb representants del govern espanyol i, en cas afirmatiu, ja que la trobada “en principi” està confirmada, quins seran els seus interlocutors espanyols.
La missió del comitè a Madrid començarà dilluns, que és festiu a Madrid, amb una reunió amb membres de la societat civil, com ara el responsable de drets humans d’Amnistia Internacional, Virginia Álvarez, mentre que els representants de Rights Internacional Spain i de la Fundación Civismo encara estan pendents de confirmar-se. Més tard, al migdia, es trobaran amb la comissió del Parlament sobre Pegasus, formada per Òscar Aparicio (PSC), Marta Vilalta i Josep Maria Jové (ERC), Albert Batet i Josep Rius (Junts), Montserrat Vinyets i Xavier Pellicer (CUP) i Lucas Ferro (En Comú Podem). La jornada de dilluns finalitzarà amb una reunió a la tarda amb els periodistes Miguel González (‘El País’), Juanma Lamet (‘El Mundo’) i Javier Chicote (‘ABC’), segons ha sabut l’ACN.
El dimarts és el dia que més complicat es presenta, ja que els eurodiputats esperaven reunir-se amb membres de l’executiu espanyol, així com amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Tanmateix, aquestes reunions no seran possibles, perquè coincideixen amb la moció de censura de Vox, que ocuparà tota la jornada al Congrés. A les 8 hores del matí està prevista la trobada confirmada “en principi” amb ministres o secretaris generals del govern espanyol, malgrat que els interlocutors estan encara per confirmar. Durant el matí també es reuniran amb Andrés Jiménez, director de seguretat i justícia del Defensor del Poble.
Més tard, els membres de la missió aniran fins al Congrés, on es trobaran amb la comissió de Defensa. Posteriorment, els eurodiputats es reuniran amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera Meritxell Serret. És probable que en aquesta última reunió també participi el regidor a l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, exconseller d’Acció Exterior i també exeurodiputat, tot i que encara s’ha de confirmar.
La missió a l’Estat arriba després que eurodiputats del comitè ja hagin viatjat a Israel -d’on és l’empresa NSO-, Polònia, Grècia i Xipre i Hongria, i en plena polèmica per les acusacions de l’independentisme al govern espanyol d’estar-la “boicotejant activament”, un fet que des de la Moncloa neguen, malgrat que els seus actes parlen per si sols.