El Parlament es reafirma en la decisió de lliurar la Medalla d’Honor en categoria d’or a l’Abadia de Montserrat. La Mesa ha rebutjat per unanimitat revocar-la, com havia demanat un grup de víctimes d’abusos sexuals per part de l’Església. Fonts de l’òrgan han explicat que tot i els “episodis gravíssims” d’abusos, l’Abadia de Montserrat és “una institució mil·lenària”. La Mesa ha afirmat que condemna i reprova tots els abusos de l’Església però ha remarcat que precisament l’Abadia va ser “una de les poques institucions religioses” que es va avenir a participar a la comissió d’investigació sobre la pederàstia a l’Església. El president del Parlament, Josep Rull, té previst rebre les víctimes per mostrar-los “suport i empatia”.
A la reunió d’aquest dimarts la Mesa ha rebutjat revocar la decisió de lliurar la Medalla d’Honor a l’Abadia de Montserrat. Així li ho havien demanat diverses víctimes, que aquest mateix dimarts havien registrat una carta per demanar a la Mesa que reconsiderés la decisió.
En una roda de premsa al Parlament, les víctimes han acusat la cambra de fer un acte de “violència institucional” i “retraumatitzar” les víctimes amb la concessió del reconeixement. Els impulsors de la carta han advertit que si no es reconsidera la decisió protestaran amb una cassolada a les portes del Parlament el 10 de setembre, dia d’entrega de les medalles.
Per la seva banda, fonts de la Mesa garanteixen el ple “suport i empatia” a les víctimes i mostren “la condemna i reprovació” als abusos. A més, destaquen que el Parlament és “una de les poques cambres” que ha fet una comissió d’investigació sobre els abusos de l’Església. També remarquen que durant la legislatura passada es va impulsar una proposició de llei per a la imprescriptibilitat d’aquests delictes i subratllen que van evitar que la iniciativa decaigués amb el final de la legislatura i es va garantir que es continués tramitant.
La Medalla d’Honor és la màxima distinció que concedeix el Parlament i ho fa a persones i institucions que són una referència pel país o han excel·lit en la seva tasca. S’entrega des de l’any 2000 i s’ha condecorat persones com el músic Jordi Savall, la cuinera Carme Ruscalleda o l’entrenador de futbol Pep Guardiola. També les entitats Càritas Catalunya, l’associació de mestres Rosa Sensat o Òmnium Cultural, entre d’altres.
Plens per a reformar el Reglament i designar els senadors
Aquest dimarts també s’ha reunit la Junta de Portaveus, que ha fixat l’ordre del dia del ple que se celebrarà aquest dijous i en què està previst que s’aprovi la reforma del Reglament del Parlament. Aquesta modificació permetrà el vot telemàtic i ampliarà els supòsits del vot delegat perquè els exiliats puguin votar. Al marge d’aquesta qüestió, el ple també votarà la convalidació del decret llei 7/2024, sobre mesures urgents en finançament dels sistemes públics de sanejament i de regeneració d’aigües residuals, i de serveis socials.
La sessió començarà a les 4 de la tarda i també s’hi avalarà la composició de les meses de les comissions que s’ha constituït al Parlament i es designarà els diputats interventors.
Un cop acabi aquest ple, en començarà un altre per a designar els vuit senadors autonòmics. Finalment en seran tres per al PSC, tres per a Junts, i un tant per a ERC com per al PPC. Concretament, els senadors que s’espera que la cambra avali seran Antoni Poveda, Núria Marín i Alfons García (PSC), Teresa Pallarès, Eduard Pujol i Francesc Ten (Junts), Laura Castel (ERC) i Lorena Roldán (PPC).