Edició 2170

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024
Edició 2170

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024

La Mesa del Parlament preveu aprovar la reforma del Reglament que permetrà el vot telemàtic en un ple el 25 de juliol

L'òrgan proposa que el mateix dia es voti els nous senadors per designació autonòmica

|

- Publicitat -

La Mesa del Parlament preveu que s’aprovi la reforma del Reglament que habilita el vot telemàtic i amplia els supòsits per al vot delegat en un ple el 25 de juliol. A la reunió d’aquest dimarts la Mesa ha acordat proposar a la Junta de Portaveus que el dia 11 de juliol se celebri un ple per aprovar la tramitació del text per lectura única, com demanaven els grups proposants -PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP-. Com que previsiblement s’hi donarà llum verda, el 25 de juliol se celebrarà un segon ple per fer la votació final de la reforma. Aquesta modificació facilitarà que els diputats a l’exili puguin votar.

Publicitat

Paral·lelament, la Mesa proposarà a la Junta de Portaveus que el mateix dia 25 de juliol se celebri un segon ple, en aquest cas per fer aprovar els nous senadors per designació autonòmica. De moment, però, s’està a l’espera que la Junta estableixi la ponderació i el repartiment de senadors segons la representació parlamentària.

De la mateixa manera, la Mesa proposa que s’aprofiti el primer ple, el del dia 11 per aprovar la tramitació de la reforma per la via ràpida, per abordar un altre tema pendent, que és la proposta del Parlament d’un candidat per a ser magistrat del tribunal Constitucional.

Constitució de comissions

D’altra banda, la Mesa ha aprovat que el dia 17 de juliol a les 10 del matí es constitueixin les comissions estatutàries i les fixades per llei. Concretament, les comissions estatutàries són la del Reglament, la de Peticions, la de l’estatut del diputat, la de matèries reservades i la de consolidació de textos normatius. Les comissions fixades per llei són la comissió de control de la CCMA, la de la Sindicatura de Greuges i la de la Sindicatura de Comptes.

Et pot interessar  Comín retrata el PSC com el "responsable de l'atropellament a la democràcia catalana" pel recurs al Constitucional

Despeses d’Ignacio Garriga

Durant la reunió també s’ha abordat la polèmica al grup parlamentari de Vox, després que un informe del Parlament acredités que el líder del partit, Ignacio Garriga, va carregar despeses personals per més de 39.000 euros al compte del grup la passada legislatura. En passades reunions la Mesa va demanar al secretari general, Albert Capelleras, i al lletrat major, Miquel Palomares, estudiar quin marge hi havia per actuar en aquesta qüestió, i va demanar més informació a Vox. Un cop rebuda la documentació, la Mesa l’ha traslladat a l’Oïdoria de Comptes perquè faci un informe sobre l’oportunitat i la legalitat de les despeses.

Just aquest dimarts el grup parlamentari dels Comuns ha entrat a registre una petició perquè es constitueixi “urgentment” la Comissió de l’Estatut dels Diputats per analitzar les irregularitats i, si s’escau, sancionar el diputat. Aquesta és una de les comissions que la Mesa ha acordat constituir el 17 de juliol. En un comunicat els Comuns demanen saber tant informació sobre aquest cas com sobre les factures del portaveu de Vox, Joan Garriga, com a autònom per fer tasques del grup, així com suposades irregularitats d’altres diputats de la formació d’extrema dreta.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut