La Mesa del Parlament ha admès a tràmit una moció de JxCat que aposta per “culminar la independència amb els mecanismes propis d’una democràcia” per tal de garantir “que Catalunya sigui governada per les persones elegides democràticament” i “salvaguardar les institucions i protegir els representants públics de la repressió i persecució sistemàtica de l’Estat”. Cs ha intentat que aquesta moció es rebutgés, ja que consideren que “demana no acceptar les resolucions judicials” i “s’hi avala la DUI”. La Mesa ha acabat rebutjant la petició i es debatrà la moció al ple previst per al 7 i 8 d’octubre.
En la reunió de la Mesa d’aquesta setmana també s’ha tractat l’escrit presentat per Cs on es demanava que el president del Parlament, Roger Torrent, es retractés per haver convidat l’expresidenta Carme Forcadell a un acte del 40è aniversari, encara que no s’ha acabat aprovant. Segons la formació taronja, es tractava d’un acte “partidista” i es queixaven que no se’ls havia avisat.
A més, s’ha admès a tràmit la sol·licitud de compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, per donar compte de les modificacions al Govern, encara que de moment no hi ha una data fixada.
Moció de JxCat i petició de Cs
A la moció, a més, es denuncia la “repressió continuada” per part de l’Estat contra els tres últims presidents de la Generalitat i es rebutja “totes les ingerències dels diversos poders de l’Estat” per intentar “cessar” els presidents. A més, JxCat vol que el Parlament condemni “la intervenció i les pressions de l’Estat sobre el Parlament”, que creuen que és “incompatible” amb la separació de poders, i la “censura” dels debats parlamentaris, així com la “repressió judicial” contra els membres de la Mesa actual i de la legislatura anterior.
La formació vol que es torni a exigir l’amnistia en totes les causes relacionades amb el procés independentista, s’expressi la solidaritat amb els ciutadans “perseguits per raons polítiques” i es lamenti que els canvis al govern espanyol “no hagin suposat cap millora perceptible en matèria de drets i llibertats i continuï la mateixa dinàmica repressiva imposada a Catalunya”.
A més, vol que es denunciï la “complicitat” dels poders de l’Estat per “fer efectiva la repressió” i “encobrir-se els uns als altres”, i posen per exemple la fugida del rei emèrit. També es lamenta que des de l’Estat “es faci silenci” quan membres del Parlament denuncien espionatge, quan “s’assalta” el despatx de Gonzalo Boye o es produeix un acte vandàlic a la seu d’Òmnium.
Ciutadans, per la seva banda, volia que no s’admetés a tràmit la moció perquè JxCat “confon” el dret de llibertat d’expressió i opinió dels diputats amb la “inexistència de dret fonamental a la institució” ja que la moció pretén que el Parlament “eludeixi, ignori o contrariï” pronunciaments del TC. Per als diputats taronges, això es donaria en els punts concrets on es vol “rebutjar totes les ingerències dels poders de l’Estat”, “condemnar la intervenció de l’Estat sobre el Parlament”, “exigir l’amnistia” i la voluntat de “culminar la independència”.
En un escrit presentat a la Mesa al que l’ACN ha tingut accés –i que s’ha acabat rebutjant- remarquen que part dels punts de la moció “parteixen de la vigència i efectivitat de les dos declaracions unilaterals d’independència inconstitucionals”. “Ens oposem a l’admissió a tràmit de la moció en compliment del nostre deure com a autoritats públiques de complir les resolucions del TC”, diuen al text, on també es refereixen al dret a l’autodeterminació com a “dret inventat”.