Amb tot, JxCat ha intentat desautoritzar el secretari general volent forçar una votació a la Mesa que deixés sense efecte el seu escrit per considerar-lo “contrari a la legalitat”. El vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, ha estat l’encarregat de fer arribar la seva proposta a la reunió, que incloïa “deixar sense efecte les instruccions dictades pel secretari general; confirmar la condició de diputat de Quim Torra i Pla; requerir la Junta Electoral Central perquè anul·li el seu acord de 23 de gener de 2020, d’acord amb el que preveuen l’article 39.5 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 44 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa-administrativa, prèviament a la interposició del corresponent recurs contenciós-administratiu; i publicar-ho al BOPC”.
Des de la Mesa, però, han escoltat la proposta i han preferit no sotmetre-la a votació, entenent que la recepció i presa en consideració de l’escrit del secretari general és una qüestió merament administrativa i no procedia una proposta d’aquestes característiques. És per això que, en sortir, tots els grups membres de la Mesa han donat per fet que les instruccions de Muro es porten a terme i Torra deixa de ser diputat del Parlament, fent impossible que aquesta tarda voti al ple.
Fonts d’ERC i de la presidència del Parlament, a més, asseguren que els republicans no comparteixen l’operació que consideren que han liderat la JEC i el Suprem per retirar l’escó a Torra, però insisteixen que la seva intenció és fer compatible que les votacions del Parlament tinguin seguretat jurídica i validesa –és a dir, que no puguin ser impugnades per un vot emès que potser no hauria de poder-se fer-, amb donar suport a Torra i a tots els recorreguts jurídics i de recursos que tenen oberts. De la mateixa manera, insisteixen que no qüestionen en cap moment el paper de Torra com a president i que el reconeixen com a tal.